Міністр фінансів США оголосив дату можливого дефолту

Середа, 25 вересня 2013, 20:22

Міністр фінансів США Джейкоб Лью у листі голові Палати представників Джону Бейнеру попередив, що в бюджеті країни гроші закінчаться 17 жовтня, якщо Конгрес не підніме стелю запозичень, яка зараз становить 16,7 трильйона доларів.

Про це пише Lenta.ru з посиланням на USA Today.

Лью вперше озвучив конкретну дату можливого дефолту. Раніше передбачалося, що це станеться в період з 18 жовтня до 5 листопада

За словами Лью, міністерство вживає "екстраординарні заходи" щодо того, щоб утримувати бюджет на плаву, не перевищуючи стелі, з травня поточного року. У числі цих заходів - затримка виплат до пенсійного фонду.

Реклама:

До 17 жовтня уряд буде мати тільки 30 мільярдів доларів. Тим часом, щоденні витрати бюджету в середньому становлять 60 мільярдів доларів.

Лью підкреслив, що будь-які спроби виділити в пріоритет одні види платежів порівняно з іншими фактично означають "дефолт, тільки під іншим ім'ям".

Лист Лью викликав реакцію на світових біржах. Зокрема, золото подорожчало на тлі цього повідомлення на 1,4%. Тройська унція подорожчала на 18 доларів - до 1 334 доларів.

Останній раз загроза дефолту, пов'язана з відмовою конгресменів підвищувати стелю запозичень, виникала у 2011 році. Тоді ситуацію вдалося вирішити після довгих дебатів президента і Конгресу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!