Україна і консорціум Exxon підписали договір щодо видобутку вуглеводнів

Середа, 25 вересня 2013, 19:55

Україна і провідні енергетичні компанії підписали договір щодо укладення угоди про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуть на Скіфській ділянці на шельфі Чорного моря.

Церемонія підписання відбулася в середу в Нью-Йорку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

З боку Кабінету міністрів документ підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Документ також підписали представники компаній Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, OMV Petrom.

"Ми зробили перший крок згідно з чинним законодавством, що має відбутися під час підписання угоди про розподіл продукції", - сказав Ставицький після церемонії підписання.

Реклама:

За його словами, наразі вирішуються необхідні процедурні моменти, практичні роботи на Скіфській ділянці в Чорному морі сторони розраховують розпочати вже цього року.

Ставицький зазначив, що передусім будуть виконані всі геотехнічні роботи, щоб позначити зону для подальшого буріння свердловин.

За домовленістю, зазначив міністр, заплановано пробурити дві свердловини в 2014 році, або трохи пізніше.

"За підрахунками наших колег, компанії ExxonMobil і всього консорціуму, йдеться приблизно про 8-10 млрд кубометрів у промисловій розробці на рік" , - сказав Ставицький, відповідаючи на запитання про перспективи видобутку газу на шельфі Чорного моря.

Він додав, що видобуток на таких об'єктах починається мінімум через три роки після початку геотехнічних робіт, а на оптимальні обсяги видобутку очікується вийти на 5-7 році.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) і Скіфської ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobil (40% , оператор), Shell (35%), австрійської OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15% ) і НАК "Надра України" (10%).

Площа Скіфської ділянки - 16,698 тис. кв. км, її територія межує з островом Зміїний. Раніше сумарні інвестиції в Скіфську ділянку було оцінено в 10-12 млрд доларів, прогнозований щорічний обсяг видобутку природного газу - до 3-4 млрд кубометрів, надходження до бюджету - 80-90 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: