Думка експерта: У собівартості ВВП енерговитрати становлять 70%

Середа, 25 вересня 2013, 18:55

З підвищенням рівня енергоефективності української промисловості будуть рости доходи українців.

Таку думку "Економічній правді" висловив начальник управління медіа-проектів ДП "Держзовнішінформ" Олександр Голіздра.

За його словами, сьогодні рівень енергоємності виробництва в Україні утричі вище , ніж у Європі та США.

Так , якщо в Німеччині він становить 0,15 тонни умовного палива на 1000 доларів ВВП, у Франції - 0,16, у сусідній Польщі - 0,19, в США - 0,22, то в Україні цей показник сягає 0,45 тонни.

Реклама:

"Якщо подивитися на структуру собівартості ВВП, то тут картина ще більш показова. В Україні співвідношення енерговитрат і заробітної плати в собівартості ВВП становить 70% на 10%, тоді як у Німеччині десь порівну - 35% на 35 %. А це означає, що замість зарплати українські підприємства витрачають гроші на енергоресурси", - відзначає експерт.

Як зазначає Голіздра, згідно з даними дослідження "Енергоефективність в українській промисловості", проведеного ДП "Держзовнішінформ" влітку цього року, позитивні тенденції є - за останні 10 років енергоємність української промисловості скоротилася на 30%.

Фактором, який позитивно вплине на збільшення інвестицій у проекти енергоефективності української промисловості та прискорення темпів зменшення її енергоємності, є, за словами експерта, підписання угоди про Асоціацію між Україною та Євросоюзом.

"Формула проста: збільшуємо енергоефективність - знижуємо споживання енергоресурсів - отримуємо ресурс для підвищення зарплат", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!