ЄС відкриє свій ринок для молдавського вина

Середа, 25 вересня 2013, 17:25

Євросоюз скасував квоти на постачання молдавських вин, не чекаючи ратифікації угоди про вільну торгівлю між ЄС і Молдавією.

Про це 25 вересня в ефірі молдавського телеканалу Publika-TV заявив єврокомісар з сільського господарства Дачан Чолош.

За його словами, Брюссель відмовився від будь-яких обмежень на поставки вина з Молдови. Від місцевих виноробів зажадають лише дотримання тих же вимог, що висуваються до європейським виробників.

Вільний продаж молдавських вин в ЄС почнеться в найближчі місяці. У 2013 році, за даними телеканалу, квота на постачання молдавських вин в ЄС становила 180 тисяч гектолітрів. За перші три місяці 2013 республіка поставила в держави ЄС 5,6 мільйона літрів вина.

Реклама:

Лібералізація позиції ЄС щодо молдавської виноробної продукції відбувається на тлі жорсткості позиції Росії стосовно алкогольної продукції з Молдови.

Ввезення молдавських вин в РФ було заборонене Роспотребнадзором через претензії до якості продукції з 11 вересня.

За словами голови російського відомстваГеннадія Онищенка, який послався на дані Національного центру випробувань і якості алкогольної продукції Молдови, до заборони на постачання в РФ було надіслано 33 тисячі літрів вина і 15 партій коньяку загальним обсягом до 200 тисяч літрів.

При цьому Онищенко визнав, що реальні обсяги молдавського винного експорту до Росії були набагато більшими.

Росія вже припиняла імпорт молдавських вин в 2006 році. Після відновлення поставок в кінці 2007 року вина з Молдавії зайняли до 10% російського ринку, а на початку 2000 їх частка сягала 60%.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: