"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Боргові зобов'язання України різко подорожчали

Середа, 25 вересня 2013, 15:38

Дохідність українських облігацій різко у вівторок зросла до 10,5%, що значно обмежує можливості залучення Києвом нових зовнішніх ринкових запозичень.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Дохідність 10-річних держоблігацій сягнула у вівторок приблизно 10,5%, свідчать дані Tradeweb, проти 9,64% у понеділок. У квітні цей показник становив 7,5%. Зросла й дохідність за короткостроковими паперами, що є свідченням глибокого занепокоєння інвесторів.

В України чимало проблем, пише газета, це великий бюджетний дефіцит, дефіцит зовнішньоторговельного балансу, скорочення валютних резервів, наближення платежів за зовнішнім боргом.

Реклама:

Поточна дохідність облігацій свідчить про те, що вартість запозичень під час залучення нового боргу буде значно вищою для українського уряду, пише газета. Водночас до кінця 2014 року Україна повинна повернути кредиторам близько 10,8 млрд доларів.

Економіст UniCredit Деніел Вернацца вважає, що Україні знадобиться допомога найпізніше в середині 2014 року. На його думку, найбільш імовірним є підписання Україною угоди з ЄС, а потім звернення по допомогу до МВФ, хоча й угода з Росією також можлива.

Відновлення співпраці з МВФ є найкращим способом для підтвердження платоспроможності країни, вважають експерти.

Як відомо, у п'ятницю рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг єврооблігацій України до "Саа1" із "B3" та помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Як зазначено в повідомленні агентства в ніч на суботу, таке рішення викликано зростанням занепокоєння щодо зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів із МВФ та погіршенням відносин із Росією.

 Стосовно перспектив відновлення фінансової співпраці з МВФ агентство висловлює побоювання, пов'язані з нещодавнім ухваленням закону про податкові векселі, дискусіями щодо повернення до збору на купівлю безготівкової валюти.

Moody's нагадує, що ці питання додаються до застопорених дискусій із фондом щодо підвищення внутрішніх цін на газ, гнучкішого обмінного курсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: