Експерти виявили законопроекти з корупційними ризиками

Середа, 25 вересня 2013, 14:38

Громадські експерти виявили у поточному порядку денному Ради низку урядових законопроектів із корупційними ризиками.

Про це заявив директор Центру політичних студій та аналітики та співголова Громадської експертної ради при Комітеті з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Віктор Таран.

За словами експерта, у законопроекті № 3102 Кабмін пропонує наділяти чиновників Державної ветеринарної і фітосанітарної служби правом припиняти виробництво харчових продуктів на власний розсуд.

Згідно із законопроектом № 2436а, дозвільний орган отримує можливість подавати або не подавати до суду, якщо він знайде  недостовірну інформацію у заяві підприємця про видачу дозвільного документу або виявить порушення вимог законодавства. Підстави для вибору того чи іншого рішення є нечіткими.

Реклама:

Як зазначається у висновку експертної ради, це може призвести до стягнення чиновниками неправомірних винагород із підприємців за прийняття вигідних рішень.

Нарешті, законопроектом № 2476а Кабмін наділяється правом самовільно встановлювати умови надання державних гарантій для НАК "Нафтогаз України".

Водночас, "Нафтогаз" звільняють від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій. Наразі це прямо вимагається діючим законодавством.

Отже, "Нафтогаз" не буде нести жодних ризиків та відповідальності, а весь тягар можливих витрат перекладається на державу. Це створює величезний ризик корупційних оборудок між високопосадовцями уряду, управлінцями "Нафтогазу" та приватними банками.

Громадська експертна рада рекомендувала доопрацювати вказані законопроекти та вилучити корупційно-небезпечні норми.

Проте, як зазначив Таран, минулого тижня голосами фракцій Партії регіонів та КПУ, а також позафракційних депутатів законопроект № 2476а був прийнятий за основу, попри застереження громадськості та протести опозиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: