Європа не зможе допомогти Україні з поставками газу зі Словаччини - ЗМІ

Середа, 25 вересня 2013, 09:05

Постачання газу зі Словаччини в Україну, схоже, відкладається на невизначений термін.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський 24 вересня заявив, що Словаччина не дозволить реекспортувати російський газ зі своєї території без попереднього схвалення "Газпрому".

"Словаччина не має ясності в питанні відкриття реверсного потоку в Україну без домовленості з "Газпромом", - сказав він.

Реклама:

У Міненерговугілля ситуацію не коментують, але джерело видання в "Укртрансгазі" пояснило, що ніяких технічний перешкод для того, щоб почати імпорт газу зі Словаччини, не існує.

"Але, на жаль, нам досі не вдалося вирішити питання політично. Словаччина знаходиться під впливом "Газпрому" , і перш за все фінансовим", - говорить співрозмовник.

На його думку, ситуація, можливо, покращиться після підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, в результаті чого Брюссель може посилити тиск на Словаччину.

У прес-службі "Газпрому " заявили, що Словаччина повинна забезпечувати транзит російського газу по своїй території чітко відповідно до контракту, який не передбачає реекспорт газу. А джерело в компанії сказало, що просити у монополії дозволу на реекспорт безглуздо.

"Немає жодної причини, навіщо нам потрібно на це погоджуватися", - зазначили в монополії.

Як пише видання, 24 вересня польська газета Dziennik Gazeta Prawna повідомила, що постачати газ в Україну розраховує і польська нафтогазова компанія PGNiG. Остання готова продавати до 1,7 млрд кубометрів газу на рік у зв'язку з падінням обсягу споживання в Польщі, закуповуючи газ на газовій біржі Baumgarten.

В даний час Україна імпортує з Польщі та Угорщини не більше 415 млн кубометрів газу на місяць. Цього року Україна планує поставити за реверсною схемою з цих двох країн до 2,5 млрд кубометрів газу.

Як повідомлялося, на початку вересня НАК "Нафтогаз України " підписала угоду з німецькою RWE про зберігання її газу в українських підземних сховищах, що теоретично дозволяє імпортувати до 10 млрд кубометрів газу з Європи.

Всього Україна споживає близько 55 млрд кубометрів газу на рік. Зі Словаччини за схемою реекспорту можна поставити не менше 30 млрд кубометрів, тоді як з Польщі та Угорщини - максимум 6 млрд кубометрів на рік.

Нагадаємо, 16 травня в компанії повідомили, що заява міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького про початок "тестових" постачань газу з Словаччини в Україну не підтверджена галузевої статистикою.

Раніше, 15 травня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив про початок імпорту газу з Словаччини в тестовому режимі. За його словами, тести та обмін інформацією продляться 7-10 днів.

Як відомо, головний виконавчий директор RWE Supply & Trading GmbH Стефан Юдіш раніше заявив, що почати постачання газу через територію Словаччини німецькою RWE поки не вдається не через відсутність технічних можливостей, а через російський "Газпром", який фактично блокує постачання, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: