Дощі "змиють" з полів понад 6 мільярдів гривень

Вівторок, 24 вересня 2013, 15:58

Несприятливі погодні умови та надмірні опади по всій території України протягом останніх трьох тижнів можуть призвести до загальних втрат аграріїв у розмірі понад 6 мільярдів гривень.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Так, за даними УКАБ, на 23 вересня 2013 року було обмолочено 2 млн. га посівів соняшнику (40% від планових площ), що свідчить про скорочення темпів збирання на 36% порівняно з минулим роком.

"Якщо соняшник "простоїть" в полі ще два тижні, варто очікувати суттєвих втрат у якості даної культури та до 1 млн. тонн фізичних втрат", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

Експерти також відзначають, що рекордна площа під кукурудзою в 4,9 млн. га та скорочення строків осінньо-польових робіт призведе до того, що аграрії не встигнуть її вчасно зібрати і будуть змушені залишити на зиму в полях.

"Це також створює небезпеку того, що фермери не зможуть провести необхідні роботи з посіву озимих зернових. Через зменшення темпів збору ярих культур гостро постає питання щодо темпів сівби озимих, оскільки в такому випадку ми можемо отримати до 30-35% пізніх посівів, які можуть "погано" перезимувати, а в гіршому випадку навіть вимерзнути", - зазначають в УКАБ.

За останніми даними, зернових озимих посіяно 1,5 млн. га або 18% від запланованих площ, що свідчить про відставання у темпах сівби на 61% відносно 2012 року.  

"У 2013 році аграрії знаходяться в досить скрутній ситуації, коли навіть існує можливість не перекрити фінансові результати 2008 року, що зумовлено різким падінням закупівельних цін, стрімким зростанням вартості необхідних для виробництва ресурсів, що, відповідно, призводить до величезних втрат українського агропромислового комплексу", - каже президент УКАБ Алекс Ліссітса. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!