Азаров: ЄС буде невигідно возити до України аграрну продукцію

Понеділок, 23 вересня 2013, 19:32

Після підписання угоди про Асоціацію з Євросоюзом Україна буде протягом 5 років знижувати мита до 2,75% в середньому.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" сказав прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє "Урядовий портал".

За словами глави уряду, зона вільної торгівлі з ЄС для України - "це, насамперед, можливість доступу на ринки європейських країн без обтяження вартості наших товарів за рахунок ввізних мит".

"Ввізні мита протягом першого року Євросоюз знижує практично до нуля за 98% всіх наших товарних позицій. Це дуже важливо для нас. У свою чергу, ми знижуємо мита протягом 5 років, і не в 15 разів і майже до "нуля", а до 2,75% приблизно середньозважена позиція, тобто ми зберігаємо на значний перехідний період певний рівень захисту", - пояснив Азаров.

Реклама:

Крім того, як відзначив прем'єр-міністр, в угоді про зону вільної торгівлі міститься положення про те, що Євросоюз зобов'язується не субсидіювати сільськогосподарський експорт, який прямує в Україну. А без субсидій експорт для європейських виробників малоцікавий, зазначає Азаров.

І тому, за його словами, щоб уникнути будь-яких спекуляцій щодо напливу європейських товарів через ЗВТ до Росії, необхідно сідати за стіл переговорів і з участю фахівців по кожній позиції пройтися і встановити істину.

"Ми готові піти на будь-які форми взаємодії для того, щоб зняти непорозуміння... Нам ніхто не заважає в процесі набуття чинності цієї угоди, тобто в процесі реалізації цієї угоди вести постійний моніторинг. І якщо, дійсно, з'являться якісь загрозливі моменти, сісти і домовитися", - підкреслив Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: