"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь ввела заборону на частину соняшникового шроту з України

Понеділок, 23 вересня 2013, 15:55

Департамент ветеринарного та продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь із 21 вересня заборонив ввезення негранульованого соняшникового шроту з України та Росії.

Відповідну вказівку від 20 вересня 2013 року розміщено на сайті білоруського відомства, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"До ввезення на територію країни допускається лише гранульований соняшниковий шрот з України та Російської Федерації", - зазначається в документі.

Згідно з вказівкою, анулюються всі видані раніше дозволи на ввезення негранульованого шроту. Таке рішення ухвалено з метою недопущення занесення та поширення вірусу африканської чуми свиней (АЧС).

Реклама:

Як зазначив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук, Україна постачає на зовнішні ринки, зокрема до Білорусі, переважно гранульований соняшниковий шрот, тому це обмеження суттєво не позначиться на обсязі експорту.

"Більшість наших підприємств гранулює шрот", - сказав він.

За його даними, щороку Україна експортує близько 2,7 млн соняшникового шроту, з яких близько 500 тисяч тонн - до Білорусі.

Крім того, Капшук вважає, що вірус АЧС не може міститися в шроті, оскільки процес екстракції олії супроводжується високою температурою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!