"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Країни ЄС недорахувалися 193 мільярдів євро держдоходів

Понеділок, 23 вересня 2013, 14:51

Боротьба з ухиленням від сплати податків в Європі повинна супроводжуватися спрощенням і уніфікацією податкових системи країн ЄС.

Про це заявив представник Єврокомісії, коментуючи сенсаційні дані свого дослідження про збирання податку на додану вартість ПДВ у 26 з 28 країн ЄС, передає ИТАР-ТААС.

Згідно з цим дослідженням, тільки в 2011 році спільнота недорахувалася 193 млрд євро, що відповідає 1,5% сумарного ВВП єдиної Європи.

"Обсяги коштів, що просочуються крізь податкові мережі, є абсолютно неприйнятними, оскільки ці гроші могли б використовуватися для зміцнення національних бюджетів", - заявив єврокомісар з оподаткування і митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета.

Реклама:

У той же час єврокомісар зазначив, що шахрайство і ухилення від сплати податків не головні причини цих втрат. Йдеться ще про застосування легальних схем зниження оподаткування або про втрати ПДВ у зв'язку з банкрутствами європейських компаній, а також затримками платежів і помилками фінансової звітності.

Шемета зазначив, що особливо сприятливі умови для легальних схем виведення коштів з під ПДВ складаються в державах з надмірно складними системами, що включають сильно диференційовані ставки податку. У цьому зв'язку Єврокомісія наполягає на спрощенні податкових систем та фінансової звітності, що зробить їх "більш прозорими і зрозумілими".

До кінця місяця Єврокомісія має намір представити проект єдиної європейської декларації ПДВ, а на 1 січня 2015 року планується створити єдину систему збору цього податку для всіх гравців в європейському секторі телекомунікацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!