"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін опублікував постанову про випуск векселів

Понеділок, 23 вересня 2013, 11:49

Казначейські векселя випускаються для реструктуризації бюджетної заборгованості на 1 січня 2013 року.

Відповідна постанова Кабміну від 21 серпня опублікована в газеті "Урядовий кур'єр", передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, відшкодування ПДВ не здійснюється у разі кримінального провадження стосовно платника податків за ухилення від сплати такого податку або проведення адміністративного оскарження платникам податків в органах доходів і зборів вищого рівня до остаточного вирішення справи по суты.

Казначейські векселі можуть використовуватися для погашення кредиторської заборгованості за згодою відповідних кредиторів, продажу юрособам або здійснення операцій обліку в банках, застави з метою забезпечення зобов'язань, а також сплати узгодженого зобов'язання перед бюджетом після терміну погашення векселя.

Реклама:

Уряд також рекомендував Нацбанку визначити механізм здійснення операцій з рефінансування банків під забезпечення фінансових казначейських векселів та операцій банків з ними.

Постанова передбачає, що Міндоходів подасть Міністерству фінансів до 23 вересня для визначення обсягів випусків векселів інформацію про результати інвентаризації підтверджених і непідтверджених сум відшкодування ПДВ на 1 серпня, а також прогнозної суми відшкодування ПДВ до 1 листопада 2013 року.

Після встановлення Кабміном граничної суми випуску казначейських векселів Міндоходів, яке паралельно проводитиме роз'яснювальну роботу з платниками податків про можливість такого способу відшкодування ПДВ, повинно сформувати перший реєстр для видачі векселів у п'ятиденний термін.

Згодом щомісяця до 10 числа він може поповнюватися за рахунок нових зазначених вище сум.

У разі боргу по різниці тарифів векселями буде оформлятися заборгованість на суму понад 10 тис гривень, а їх одержувачі зобов'язані будуть направляти векселі на оплату спожитого природного газу і для застави за кредитами для погашення заборгованості за спожиті енергоресурси.

Казначейський вексель є простим векселем, не підлягає авалювання і складається у документарній формі як електронний документ з використанням електронних цифрових підписів. При цьому сума розбивається на п'ять рівних частин, на кожну з яких видається вексель з погашенням через один, два, три, чотири і п'ять років. Одержувач векселя може просити оформити його номіналом, меншим 1 млн гривень.

Адміністратором системи електронного обігу казначейських векселів виступає "дочка" підконтрольного Нацбанку Розрахункового центру, а сам РЦ забезпечує грошові розрахунки за векселями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: