"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's погіршило рейтинг єврооблігацій України

Субота, 21 вересня 2013, 10:57

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг єврооблігацій України до "Саа1" з "B3 " і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Про це йдеться в повідомленні агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, таке рішення викликане зростаючою стурбованістю відносно зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів з Міжнародним валютним фондом і погіршенням відносин з Росією.

Moody's також погіршило до "Саа1" з "B3" рейтинг єврооблігацій держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" ("Фінінпро"), випущених під гарантії уряду, і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Реклама:

Агентство відзначає, що основною причиною рішення стало подальше погіршення зовнішньої ліквідності країни з моменту останнього зниження рейтингу в грудні 2012 року. Moody's нагадує, що валютні резерви України впали за рік на 30% - до 19,7 млрд доларів на кінець серпня 2013 року, що покриває всього 2,3 місяця імпорту (2012 року).

Більше того, тиск на резерви, ймовірно, буде зростати в найближчі місяці через зростаючий попит з боку населення, більш високого імпорту газу і ризиків погіршення експорту, вважає агентство.

Воно додає, що по суверенному боргу, включаючи зобов'язання Національного банку перед МВФ, до кінця 2014 року необхідно виплатити до 10,8 млрд доларів. Moody's уточнює, що на кінець липня у розпорядженні уряду було близько 1,8 млрд доларів на липень цього року, а його доступ на міжнародні ринки в даний час обмежений.

Відносно перспектив відновлення фінансового співробітництва з МВФ агентство також висловлює побоювання, пов'язані з недавнім ухваленням закону про податкові векселі, дискусіями з приводу повернення до збору на купівлю безготівкової валюти.

Moody's нагадує, що ці питання додаються до застопорилися дискусіям з Фондом з приводу підвищення внутрішніх цін на газ, більш гнучкого обмінного курсу та фіскальних показників. 

Третьою причиною для зниження рейтингу Moody's назвало погіршення відносин з Росією, яка чітко заявила про свою незгоду з підписанням угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

Агентство відзначає, що таке підписання в середньостроковій перспективі є позитивом для рейтингу України, враховуючи, що воно буде підтримувати економічні та політичні реформи, проте вважає, що в короткостроковій перспективі негативна реакція Росії, на яку припадає 25 % українського експорту, переважує ці переваги.

Moody's вказує, що при перегляді рейтингу воно буде враховувати динаміку валютних резервів, статус переговорів з МВФ і результат саміту у Вільнюсі і реакцію Росії на нього.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: