У Мінагропроді кажуть, що виплатили виноробам 165 мільйонів

П'ятниця, 20 вересня 2013, 10:21

Виноробам і виноградарям в 2013 році будуть перераховані кошти від 1,5% - го збору на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства на суму 165 млн гривень.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики і продовольства Валерій Давиденко журналістам у Севастополі у п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Цього року було виплачено 165 млн гривень за цією програмою... із загального фонду держбюджету", - сказав він.

За словами Давиденка, засоби отримали галузеві підприємства Херсонської, Одеської областей та Автономної республіки Крим.

Реклама:

У той же час асоціація "Виноградарі та винороби України" оцінюють суму отриманих за програмою коштів в 100 млн гривень.

Як повідомив журналістам директор асоціації Сергій Міхайлічко, ці кошти винороби отримали з бюджету -2012.

"100 млн - це з грошей минулих періодів, тобто з грошей поточних періодів на 1,5 %-ний збір не йде ні копійки на галузі виноробства", - сказав він.

Міхайлічко уточнив, що 100 млн гривень були розподілені по всіх областях. Асоціація не прогнозує висадку нових виноградників в 2014 році у разі подальшого зарахування коштів від 1,5% - го збору на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства до загального фонду бюджету, а не до спеціального, як у бюджеті -2012.

"У наступному році не буде посадок. Давайте говорити відверто, без 1,5 %-ного збору ніхто нічого садити не буде", - сказав директор асоціації.

Він також уточнив, що за підсумками 2013 року можливе падіння продажів вина в Україні, як мінімум, на 10%. При цьому імпорт за підсумками року зросте до 30%.

Як повідомлялося, у бюджеті- 2013 кошти, передбачені на 1,5 %-ний збір на підтримку виноградарства, були перенесені зі спецфонду до загального фонду.

Усі профільні асоціації виступили проти таких змін, заявляючи, що це негативно позначиться на стані галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!