Росія буде захищати свій ринок від України після Асоціації з ЄС – Путін

Четвер, 19 вересня 2013, 19:31

Приєднання України до Митного Союзу дозволило б Москві і Києву домовитися з ЄС про більш вигідні умови для торгівлі.

Про це президент РФ Володимир Путін сказав в рамках дискусійного клубу "Валдай".

"Ми вважаємо, що, якби Україна приєдналася до Митного Союзу, а потім ми скоординували б свої спільні зусилля і вели б переговори з європейцями, у нас було б більше шансів вимовити кращі умови по торговим і економічним взаєминам з нашим головним партнером, а Європа залишається нашим головним торговельно-економічним партнером", - зазначив російський голова.

Крім того, заявив російський лідер, за рахунок того, що в ході переговорного процесу про приєднання України до МС Москва йде на зниження цін на енергоносії та відкриття своїх ринків, Україна отримає вигоду в розмірі 9 млрд. доларів.

Реклама:

Путін зазначив, що перевагою для України в асоціації з Євросоюзом буде відкриття ринків.

"Ну так, це робить більш ліберальною економіку. Чи зможе впоратися з таким лібералізмом сама українська економіка? Я не знаю, але це не наша справа, це українські партнери самі для себе повинні визначити", - сказав він.

"Але в чому наша проблема? У тому, що якщо рівень митного захисту буде ще більше знижений в Україні, то в Україну хлинуть досить хороші за якістю і дешеві за ціною європейські товари. Вони будуть з внутрішнього українського ринку виштовхувати товари українського виробництва. Куди? До нас. І ось це створює проблеми", - заявив Путін.

Він додав, що Москва попередила Київ, що буде змушена якимось чином захищати свій ринок.

"Ми заздалегідь про це прямо і чесно говоримо, щоб потім нам не дорікали, що ми комусь щось заважаємо або піддаємо сумніву суверенне право ухвалювати рішення про союз", - сказав він.

Путін розповів, що Росія теж хоче підписати нову базову угоду з Євросоюзом, а також обговорює питання про підписання з ЄС угоди про вільну торговельну зону.

"Різниця полягає в тому, що ми під час переговорного процесу з приєднання до СОТ досягли одного рівня митного захисту, однак це все одно для нас важко, тому що конкуренція з, відверто кажучи, дешевими і якісними товарами (з ЄС) в галузі сільського господарства, сільгосптехніки, в деяких інших галузях для нас є дуже складною. Але рівень митного захисту у нас більший, ніж в України, майже вдвічі", - зазначив він.

"Чому ми не можемо просунутися щодо укладення нової базової угоди, і тим більше подальшої угоди про вільну торгівлю? Тому що наші партнери, як ми вважаємо, пред'являють нам завищені вимоги, і, по суті, нав'язують нам угоду, яку ми умовно називаємо "СОТ плюс". Тобто вимоги СОТ щодо розкриття ринків і за деякими іншими параметрами, зокрема, за стандартами і так далі, і плюс ще щось. Але нам спочатку треба "перетравити "приєднання до СОТ", - сказав Путін.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: