НБУ: краще не тікати від гривні

Четвер, 19 вересня 2013, 17:53

Стабільність гривні базується на низькій інфляції, поліпшенні платіжного балансу та початку відновлення економіки і може бути підтримана відновленням фінансової співпраці з МВФ.

Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Збурювальних чинників, окрім прогнозів експертів, що знову пожвавилися, немає. Стабільність гривні має надійну базу", - наголосив він.

Литвицький зазначив, що вже декілька років в Україні інфляція перебуває на дуже низькому рівні, тому громадяни починають до неї звикати й нарощують заощадження.

Реклама:

"А якщо громадяни не тікають від гривні, а депозити населення цього року зростають унікально, це означає, що перспектива національної валюти та її курсу покращується", - наголосив радник.

Він додав, що, на відміну від попереднього виборчого року, цього року передвиборчих девальваційних очікувань на ринку не буде.

"Багато хто чекав, що Нацбанк змінить парадигму після виборів, але цього не сталося", - нагадав Литвицький.

Він наголосив, що якщо за вісім місяців минулого року інтервенції НБУ на валютному ринку становили близько 2 млрд доларів, то цього року вони впали вчетверо.

"Рух валютних резервів приблизно такий самий, як і минулого року, а віддаємо втричі. Чисті резерви зростають, оскільки ми віддаємо те, що раніше інші позичили", - пояснив радник.

Литвицький зазначив, що великий тиск на гривну відсутній і на валютному ринку, оскільки імпорт падає, і поточний рахунок платіжного балансу загалом покращується.

При цьому експерт закликав звертати увагу на середньострокові квартальні піврічні та довгострокові тренди його динаміки, не драматизуючи погіршення балансу в окремі місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: