Азаров очікує прямих поставок туркменського газу в 2015 році

Понеділок, 16 вересня 2013, 17:58

Україна розраховує з 2015 року отримувати газ з Туркменістану напряму.

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляє агентство "РБК-Україна".

"Ми дуже зацікавлені , щоб договір про зону вільної торгівлі ( ЗВТ) між країнами СНД запрацював в повному обсязі" , - заявив Азаров.

За словами українського прем'єра, договір про ЗВТ у рамках СНД був одночасно ратифікований і Києвом, і Москвою. Цей документ, додав Азаров, відкриває рівноправний доступ для українських і російських товарів на ринки обох країн.

Реклама:

У договорі є один важливий пункт, який стосується трубопровідної системи РФ, додав прем'єр.

"Згідно з цим пунктом, ми можемо прямо замовляти доставку газу з Туркменістану, прокачування нафти", - уточнив Азаров, додавши, що російська сторона відтермінувала набуття чинності цього пункту, але в 2015 році він повинен заробити.

Як відомо , Туркменістан в 2013 році збирається добути до 77 млрд куб. м газу, з них 44 млрд куб. м призначені для експорту.

Україна намагається знизити енергозалежність від Росії шляхом реалізації різних енергетичних проектів, зокрема - реверсних поставок газу з європейських країн. У тому числі Україна обговорює можливість закупівель газу у Туркменістану та Азербайджану.

Крім того, у квітні повідомлялося про намір України відновити прямі поставки газу з Казахстану. Також Київ розраховує на додаткові 5 млн тонн транзиту казахської нафти.

У рамках візиту президента Віктора Януковича до Ашхабада в середині лютого 2013 було вирішено низку питань, головне з яких - принципова згода Туркменістану постачати в Україну до 30 млрд куб. м свого газу. Проблема в тому, що цей газ можна доставити тільки по трубопроводах "Газпрому".

Як повідомлялося раніше, Україна в 2013 році планує почати постачання 10 млрд куб. м. туркменського газу. Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни на газ, але до цих пір вони не увінчалися успіхом. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!