Держбюджет недоотримає 20-45 мільярдів гривень доходів - експерти

Неділя, 15 вересня 2013, 13:45

За підсумками поточного року держбюджет отримає доходів на 20-45 млрд. грн. менше, ніж заплановано.

Такий діапазон експертних прогнозів озвучениий під час "круглого столу", проведеного Лігою фінансового розвитку, повідомляє "Дзеркало тижня".

Згідно з прогнозом старшого радника "Альфа-Банку", екс-віце-прем'єра з економічних питань Романа Шпека, через нереалістичність бюджетних прогнозів тільки за рахунок масштабу цифр держава недоотримає 30-35 млрд. грн.

За словами експерта, у 2013 році ВВП може збільшитися лише на 0,7%. І це при тому, що держсмета-2013 формувалася на базі прогнозного зростання в 3,4%.

Реклама:

У свою чергу екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник констатував, що враховуючи поточну динаміку надходжень із-за уповільнення економіки, держава може недоотримати за підсумками року 40 млрд. грн. (за дохідної частини).

Приблизно такі ж оцінки - 40-45 млрд. грн. і у екс-в.о. глави Мінфіну Ігоря Уманського.

За підрахунками директора департаменту податкової політики та моніторингу Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артема Рудика, проведених на базі розгорнутих показників першого півріччя-2013, за підсумками року держбюджет може недоотримати 20-22 млрд. грн. запланованих доходів.

При цьому директор департаменту податкового та митного аудиту Міністерства доходів і зборів Сергія Крухмальов констатував, що динаміка податкових і митних надходжень до бюджету "адекватна тому ВВП, який ми маємо сьогодні".

Як неодноразово зазначали експерти, причиною менших надходжень до держбюджету є надмірно оптимістичні макропрогнози уряду.

Експерти закликають владу більш виважено підходити до їх підготовки у бюджетному процесі - щоб уникнути як надлишкового тиску на економіку, так і неадекватного (штучного) роздування видаткової частини, знову ж таки - не забезпеченої реальними можливостями економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!