Країнам ЄС рекомендують не підписувати "старомодні" контракти з "Газпромом"

П'ятниця, 13 вересня 2013, 18:10

Президент Литви Даля Грібаускайте стверджує, що з 2015 року країнам ЄС, що споживають російський газ, рекомендовано не підписувати "старомодні" контракти з "Газпромом".

Про це вона сказала, виступаючи у Брюсселі в Європейському політичному центрі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Голова литовської держави заявила, що ціни на російський газ "не ґрунтуються на ринкових принципах".

"Це - старомодні угоди, в яких все зав'язано на кількості, і якщо ти не купуєш весь обсяг, ти сплачуєш штраф. Це угода не ринкового типу. Це старомодні відносини, з яких ми намагаємося вийти, і Європейська комісія і Рада (ЄС ) погодилися, що з 2015 року - це рекомендації країнам-членам не вступати в такого виду угоди взагалі", - сказала вона.

Реклама:

За словами Грібаускайте, країни-держави зрозуміли, що вони "мають боротися разом".

"Революція шельфового газу, що відбудеться через три роки, дійсно змінить можливості з імпорту енергетичних ресурсів ззовні", - додала вона.

З президентом Литви не погодився дипломат постійного представництва Росії в ЄС Олександр Крестьянов, який нагадав, що ціну "Газпрому" "розробив нідерландський бізнесмен 40 років тому, і з того моменту її використовують багато компаній, що торгують газом".

"Чи не думаєте ви, що 40 років тому нідерландський бізнес базувався не на ринкових принципах?", - запитав російський дипломат.

"Ви маєте на увазі ринкові принципи 40-річної давнини? Чудовий приклад! Ринкові принципи 40-річної давності і ціни 40-річної давності. Це - чудовий приклад того, як "Газпром" і Росія не мають ані найменшого уявлення, що відбувається в світі", - відповіла Грібаускайте.

Під час свого виступу президент Литви висловилася за розробку "багатосторонніх, заснованих на правилах, рамках, як , наприклад, СОТ, що надають нам можливість покладатися на міжнародні зобов'язання".

"Розвиток зрідженого природного газу та інших технологій транспортування газу переводять енергетику зі статусу "природної монополії" на товар широкого вжитку. Таким чином міжнародне співтовариство може думати над застосуванням правил, які охоплюють торгівлю товарами, на енергетичні ресурси", - впевнена вона.

Грібаускайте нагадала про нещодавно розпочаті переговори у рамках Трансатлантичної торгівлі та інвестиційного партнерства (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership), які також дозволять "встановити загальні стандарти для торгівлі та інвестиції в енергетику і сировину, що призведе до розвитку глобальних стандартів".

Крім того, Грібаускайте висловилася за тісне партнерство з постачальниками та транзитними країнами, що також забезпечить "кращий поступ".

"Це лише одна причина, через яку тісна інтеграція з нашими Східними партнерами важлива для ЄС, чому Вільнюський саміт необхідно розглядати як саміт можливості для ЄС, так само як і для Східних сусідів" , - впевнена литовський президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: