Інвестори відмовляються від країн БРІК на користь США

П'ятниця, 13 вересня 2013, 11:50

Найбільші країни, що розвиваються вперше мають більш слабкі перспективи для інвесторів, так як інтерес зміщується в бік США і країн Європи на тлі зростання оптимістичних очікувань.

Про це пишуть "Вести економіка".

За даними опитування Bloomberg Global, найменш приваблива зараз Індія, за нею йдуть Бразилія, Росія і Китай. При цьому кількість респондентів, які розглядають ЄС в якості одного з двох регіонів з кращими інвестиційними можливостями, зросла до 34%, і це кращий результат з 2009 року.

На користь США висловився 51% опитаних.

Реклама:

Перспективи згортання стимулюючих програм, зокрема в США, викликали на найбільших ринках, що розвиваються падіння національних валют, яке стало максимальним за останні п'ять років.

Найсильніше падіння зафіксовано по індійської рупії і турецькій лірі. При цьому в країнах, що розвиваються є і системні проблеми, такі як надмірне зростання кредитування в Китаї і низький рівень інвестицій в Бразилії.

Раніше експерти МВФ відзначали, що саме розвинені країни найближчим часом стануть локомотивами зростання світової економіки, бо економіки країн, що розвиваються сповільнюються.

Економіка єврозони поступово виходить з самого тривалого економічного спаду в історії, а стан економіки США в минулому кварталі виявився кращим очікувань.

Але результати не зовсім песимістичні, 54% опитаних заявили, що країни БРІК все ще залишаються гідним об'єктом для інвестицій, тоді як 36% вважають, що їх ера закінчилася.

44% опитаних в Азії вважають, що Індія в наступному році стане найгіршим ринком для інвесторів.

У США і Європі так думають лише 30 % і 35 % експертів. Майже третина опитаних вибрали Китай в якості самого невдалого об'єкта для інвестицій, тоді як у США так вважають лише 22 %, в ​​Європі - 23%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: