Економіка України не поспішає виходити з рецесії

Середа, 11 вересня 2013, 09:23

Українська економіка в II кварталі скоротилася на 1,3%, що більше, ніж кварталом раніше.

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Падіння реального ВВП в II кварталі виявилося більш значним, ніж очікувалося раніше, - на 1,3%, а не 1,1%, повідомили в Держстаті.

Як пише видання, в 1 кварталі ВВП України знизився на 1,2 %, а значить, замість гальмування темпи спаду прискорилися.

Реклама:

У порівнянні з початком року поглиблення спаду спостерігається у добувній промисловості (з 0,1 % до 1,6 %) і будівництві (з 14,8 % до 20,9 %). Темпи зростання торгівлі знизилися з 3,1% до 1,4% , а у фінансовому секторі після підйому на 3,9% відбувся спад на 3,1%. Від більшого скорочення економікb втримало сільське господарство - темпи зростання в галузі прискорилися з 5,7% до 20,9%.

Відносно стабільними залишаються показники переробної промисловості: темпи спаду знизилися з 9,5% до 9,2%. Гальмується і зростання цін в економіці. Якщо за підсумками I кварталу дефлятор ВВП становив 3,9%, то за підсумками II кварталу - 2,1%.

Більш показовою є структура ВВП за категоріями кінцевих споживачів.

У II кварталі попит держсектора скоротився на 1%, а валове нагромадження основного капіталу - на 19,7%. Одночасно прискорилося зростання попиту домогосподарств (з 4,5 % до 7,4 %).

Директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць уточнює, що показники цього року будуть залежати від того, наскільки серйозними виявляться "торгові війни" з Росією.

"Коли будуть оприлюднені дані III кварталу, можна буде оцінити вплив останнього торгового конфлікту на зростання ВВП. Поки оцінити цей вплив складно, але воно існує, і подальше загострення торговельних відносин здатне додатково погіршити річну оцінку" , - пояснив він.

Ще більш поганою новиною є те, що нинішній розвиток економіки не дає підстав очікувати значного зростання ВВП за підсумками 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!