Українці знову почали купувати долари

Середа, 11 вересня 2013, 09:05

Звичка очікувати осінньої дестабілізації фінансового ринку спонукала населення в серпні наростити купівлю іноземної валюти.

Про це пише "Комерсант- Україна".

Населення знову зацікавилося скупкою іноземної валюти. У серпні вперше за останні п'ять місяців громадяни купили у банків більше готівкової валюти, ніж продали їм - чистий попит становив 136,2 млн доларів, повідомили у Нацбанку.

Останній раз така ситуація спостерігалася в березні, коли українці купили на 2,7 млн ​​доларів більше, ніж продали. Після цього готівкова валюта не користувалася особливим попитом.

Реклама:

Обсяг скупки валюти населенням у серпні (1,69 млрд доларів) хоч і був нижче, ніж в аналогічному місяці минулого року, але виявився найзначнішим в цьому році. Збільшення попиту на валюту збігається з тенденцією, що спостерігається на більшості ринків, що розвиваються.

"Девальваційні очікування населення почали зростати ще в липні. У США планують скоротити стабілізаційні заходи - це негативно позначається на всіх країнах, що розвиваються. Падає ціна російської, казахської, вірменської валют. Українські громадяни фінансово грамотні, тому бачать всі ці тенденції і збільшують купівлю валюти", - вважає керівник центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко.

"Цього року і на початку наступного в політичному секторі не очікується ніяких серйозних подій, які можуть вплинути на стабільність фінансового ринку, як сталося рік тому через парламентські вибори. Але з 2008 року населення звикло, що восени обов'язково трапляється щось погане, і за інерцією починає готуватися до цього заздалегідь" , - говорить скарбник одного з банків.

За його словами, є клієнти, які з кожної зарплати купують 100-200 доларів просто про всяк випадок. Але також часто люди купують валюту для переказів за кордон або поповнення валютних рахунків.

Чистий попит населення на валюту в цьому році в цілому набагато нижче, ніж у минулому - за вісім місяців він становив всього 262 млн доларів проти 4,48 млрд доларів за аналогічний період 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!