"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнесмен Жуков хотів викупити частку "Нафтогазу" в JKX

Вівторок, 10 вересня 2013, 13:46

Компанія Glengary Overseas Ltd Олександра Жукова, що володіє 11,45% британської нафтогазової компанії JKX Oil&Gas, у квітні 2013 року хотіла викупити заарештовану судом частку НАК "Нафтогаз України" (5,8%) у цій компанії.

Про це йдеться в матеріалах Високого суду Великої Британії від 30 серпня 2013 року з посиланням на адвоката Грема Шпіца, який діє в інтересах Glengary Overseas Ltd, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно зі свідченнями головного виконавчого директора (CEO) JKX Пола Девіса, інтерес до купівлі заарештованої частки "Нафтогазу" проявляли також люди, пов'язані з Олександром Рацкевичем - висуванцем Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та Жукова до ради директорів JKX.

Як зазначається в матеріалах справи, Коломойський, котрий на сьогодні володіє в JKX 27,5% (спільно з Боголюбовим через Eclairs Group), у 2012 році пропонував JKX фінансування через Приватбанк в обмін на отримання контролю над її ключовим активом - Полтавською газонафтовою компанією (ПГНК).

Реклама:

Таку пропозицію Коломойський висунув під час зустрічі з Девісом у серпні 2012 року в Монако, ініційованої CEO JKX через труднощі з фінансуванням діяльності компанії.

"Коломойський погодився організувати фінансування, але тільки якщо його довірену особу буде призначено на тіньову управлінську посаду, що впливає на генерального директора ПГНК... Девіс відповів, що, на його думку, рада директорів і акціонери JKX не схвалять такої пропозиції. У свою чергу Коломойський сказав, що їм не треба знати про це", - зазначається в судових матеріалах.

У своїх свідченнях Девіс також зазначав, що Державна податкова служба України в липні 2013 року розпочала перевірку фінансової документації ПГНК за 2010 рік, що, за його словами, також є тривожним сигналом.

Як зазначається в судових матеріалах, рада директорів JKX побоювалася, що компанії Коломойського, Боголюбова та Жукова можуть піти на захоплення управління в JKX. Саме тому 31 травня стосовно Eclairs Group і Glengary Overseas Ltd було встановлено обмеження на участь у зборах акціонерів, згодом зняте судом.

Як повідомлялося, в середині квітня 2010 року англійський суд за позовом Merchant International Company Ltd (США) заарештував активи НАК "Нафтогаз України", що перебувають у юрисдикції Великої Британії у вигляді пакета акцій JKX. 30 листопада 2012 року суд розпочав провадження про примусове відчуження цього пакета акцій. НАК "Нафтогаз України" володіє 5,8% акцій JKX, ще близько 39% акцій компанії належать Eclairs Group і Glengary Overseas Ltd.

Як повідомлялося, нещодавно керівництво компанії JKX Oil & Gas заявило, що сторони (Eclairs Group та Glengary Overseas)  діють тільки у своїх власних інтересах і не в інтересах усіх акціонерів.

На думку ради директорів компанії, бажання Eclairs Group і Glengary дестабілізувати JKX в ключовий момент розвитку компанії є опортуністичною спробою отримати контроль над її активами та радою, не сплачуючи премію іншим акціонерам.

Як відомо, Eclairs Group, якій належить 27,5% акцій JKX, 23 травня 2013 року закликала інших акціонерів на зборах 5 червня змінити керівника Пола Девіса і комерційного директора Пітера Діксона за збитки і падіння вартості.

Цю пропозицію підтримав другий за величиною акціонер JKX, інвестиційна компанія Glengary з 11,45% акцій.

Істотними пакетами акцій JKX володіють також Aberforth Partners LLP - 7,81% Interneft Ltd. - 6,62%, НАК "Нафтогаз України" - 5,8%, The Boston Company Asset Management - 4,81% і Norges Bank - 3,09%.

Нагадаємо, за рейтингом журналу Forbes, олігарх Ігор Коломойський знаходиться на третьому місці серед українських багатіїв з активами у 2,4 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!