Купувати нерухомість запропонують за рахунок цільових депозитів

Вівторок, 10 вересня 2013, 10:28

Українцям, які потребують поліпшення житлових умов, допоможуть накопичити на купівлю доступного житла.

Ощадбанк запропонував уряду схвалити використання інструмента депонування коштів при будівництві чи купівлі житла з використанням держпідтримки, пише "Комерсант-Україна".

Кабінет міністрів підготував проект розпорядження "Деякі питання організації банківського кредитування будівництва житла", який дозволить запровадити "механізм цільового депонування коштів покупців" для реалізації проектів будівництва житла й продажу готового житла для громадян, які мають право на держпідтримку чи потребують поліпшення житлових умов.

Суть у тому, що для купівлі готового житла покупець повинен заздалегідь розмістити свої кошти на депозитному рахунку, пише газета, посилаючись на текст розпорядження. 

Реклама:

Попереднє депонування є механізмом цільового накопичення коштів.

"Припустімо, клієнт хоче купити житло, і в нього є 1000 грн. Цих коштів недостатньо для позитивного рішення про надання кредиту. Але банк може рекомендувати йому відкрити рахунок для депонування коштів із метою купівлі нерухомості – по суті, це цільовий депозит", - розповів начальник управління створення й просування продуктів Банку Національний кредит Борис Шаріпов.

"На цей рахунок клієнт буде щомісяця відкладати певну суму. Через якийсь час клієнт накопичить достатню суму й зможе подати заявку на отримання іпотечного кредиту", - додав він. 

В Ощадбанку пояснили, що механізм депонування коштів є одним із десяти елементів запропонованої ними схеми кредитування доступного житла.

Її суть така: банк видає кредит забудовнику на будівництво в розмірі 80% від вартості проекту, отримуючи в іпотеку майнові права на квартири й/чи об'єкт незавершеного будівництва. Оскільки йдеться про кредит при нульовому ступені готовності житла, буде використовуватися механізм акредитації забудовників і контролю над цільовим використанням коштів.

Швидке будівництво невеликих квартир із використанням недорогих технологій має здійснюватися на ділянках, виділених безкоштовно й забезпечених комунікаціями. Вартість квартир має бути не менш ніж на 20% нижча за середні ринкові ціни на житло на вторинному ринку.

"Згідно з умовами угоди купівлі-продажу… покупець у період проведення будівництва має розмістити на депозитному рахунку 100% їх вартості. Передбачається, що перший внесок покупця за власні кошти складе 10%", - сказав заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. 

"Протягом будівництва на депозиті покупця за рахунок його власних коштів (15% вартості прав) і кредитних коштів (75%) формується інша необхідна для оплати майнових прав сума. Таким чином, кредит на етапі будівництва забезпечений коштами на депозитному рахунку й майновими правами на них", - додав він. 

Майнові права на житло оплачуються покупцями й перейдуть у їхню власність лише після введення будинку в експлуатацію, наголошують у Ощадбанку. 

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: