Банкам можуть заборонити віддавати проблемні позики фінустановам

П'ятниця, 9 серпня 2013, 10:43

Діяльність фінансових установ, які приймають від банків борги населення за договорами факторингу, опинилася під загрозою заборони.

У Нацкомфінпослуг порахували, що передача такого прострочення порушує законодавство, пише "Комерсант-Україна".

Регулятор фінансового ринку вважає, що передача банком боргу фізичної особи фінансовій установі за договором факторингу є неправомірною.

Це випливає з його листа до фізособи Ребрикову А.П. У документі Нацкомфінпослуг пояснила, що укладення небанківською фінансовою установою (фактором) договору факторингу, яким передбачено придбання відступленого права вимоги до боржника-фізичної особи, є порушенням вимог пп. 2 п. 1 розпорядження Держфінпослуг № 231/2009.

Реклама:

Комісія стверджує, що до фінансової послуги факторингу відноситься фінансування клієнтів, покупка перевідступленого права грошової вимоги і отримання плати за користування грошима, які здійснюються виключно з "суб'єктами господарювання".

Така позиція регулятора здивувала учасників ринку купівлі-продажу проблемних боргів, оскільки вона суперечить закону "Про фінансові послуги та держрегулювання ринків фінансових послуг".

Цей документ відносить факторинг до фінансових послуг.

Банкіри і колектори вважають таку позицію неправомірною і навіть готові судитися, оскільки це вже не перший випадок спірного тлумачення держорганами норм, що регулюють ринок купівлі-продажу проблемних боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: