"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри запропонували сплачувати судовий збір через платіжні термінали

Четвер, 8 серпня 2013, 16:31

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) ініціює спрощення сплати судового збору.

Асоціація пропонує, щоб збір сплачувався за допомогою спеціальних платіжних засобів (платіжних терміналів), йдеться у повідомленні НАБУ

"Комітет НАБУ з питань захисту прав кредиторів звернувся з цього приводу до Національного банку України", - сказано у повідомленні.

Асоціація пояснила, що на сьогодні у роз’ясненні державної судової адміністрації визначено, що "документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв'язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення".

Реклама:

Також в НАБУ зазначили, що циркуляр судової адміністрації базується на нормах законодавства, що втратили чинність, а також суперечить процесуальним кодексам (цивільному, адміністративному та господарському) та закону "Про судовий збір".

"Таким чином, судова адміністрація своїми вимогами суттєво змінює механізм реалізації права громадянина на звернення до суду шляхом надання відповідного за формою та змістом підтверджувального документа, а для банківських установ встановлює обов'язок завіряти такі документи", - заявили у асоціації.

В НАБУ також вважають, що її ініціатива не суперечить нормативній базі Нацбанку, тому у своєму листі НАБУ й попросила регулятора висловити думку з приводу можливості сплати судового збору за допомогою спеціальних платіжних засобів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!