ЄБА рекомендує переглянути законопроект про безпеку ГМО

Четвер, 8 серпня 2013, 10:58

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) рекомендує переглянути законопроект про біобезпеку при використанні ГМО з урахуванням міжнародної практики.

Про це повідомили у ЄБА, передає "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи законопроект "Про внесення змін до закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів", фахівці ЄБА наголосили, що проект не вирішує основні проблеми, існуючі в даний час у сфері обігу ГМО в Україні.

В ЄБА підкреслили, що пропоновані законопроектом методи можуть призвести до низки негативних наслідків для агропромислового сектора України.

Реклама:

Йдеться про можливість створення додаткових бар'єрів для імпорту продукції; підвищення ймовірності зловживань з боку контролюючих держорганів; створення загрози знищення значних товарних партій сільськогосподарської продукції; виникнення необґрунтованих бар'єрів при експорті сільськогосподарської продукції.

Крім того, в комітеті з біотехнологій ЄБА переконані, що прийняття законопроекту може призвести до виникнення колізій в українському законодавстві, а також буде суперечити міжнародним договорам, зокрема угодам в рамках СОТ.

В ЄБА зазначили, що зменшення рівня держрегулювання господарської діяльності є основним принципом державної політики у цій сфері відповідно до ст.3 закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики планує почати в Україні експериментальне виробництво кормових культур при використанні генної інженерії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: