"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США і Канада готуються до масштабного експорту СПГ в Азію

Вівторок, 6 серпня 2013, 19:39

Енергетичні гіганти шукають способи доставити надлишки дешевого північноамериканського газу в Азію, де попит і ціна на нього дуже високі.

Компанії готові вкласти величезні кошти у будівництво інфраструктури для експорту запасів сланцевого газу з Північної Америки; зараз вони розглядають і пропонують проекти загальною вартістю близько 500 млрд доларів, пишуть "Ведомости".

Західна Канада і американські штати, розташовані на березі Мексиканської затоки, конкурують між собою за те, кому дістанеться більша частина цих вкладень.

Нові технології зробили можливим видобуток раніше недоступних запасів сланцевого газу на території США і Канади.

Реклама:

Ціни на газ в Північній Америці впали, приносячи вигоду промисловим і індивідуальним споживачам, а енергетичні компанії тепер шукають способи доставити надлишки дешевого північноамериканського газу в Азію, де попит і ціна на нього дуже високі.

Виробники розділилися на два великі табори: перші роблять ставку на Канаду з її близькістю до Азії і лояльним до інвесторів урядом.

Другі сподіваються, що переваги розвинутої інфраструктури в США переважать політичну невизначеність, пов'язану з небажанням Вашингтона дозволяти експорт великих кількостей дешевого палива.

За оцінками аналітично-консалтингової фірми Eurasia Group, у переобладнання для експорту існуючих в США імпортних СПГ-терміналів енергетичні компанії з часом можуть вкласти 50 млрд доларів, тоді як їх будівництво з нуля в Канаді обійдеться додатково в 60 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: