Думка експерта: Причиною зниження ставки ПДВ можуть бути борги з відшкодування податку

Вівторок, 6 серпня 2013, 15:55

Заборгованість з відшкодування ПДВ може бути можливою причиною зниження ставки ПДВ і введення податку з обороту.

Про це заявив юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Андрій Сидоренко, коментуючи ініціативу про зниження ставки ПДВ і введення податку на оборот.

"Чи зміниться ситуація з відшкодуванням ПДВ після введення податку з обороту - невідомо, ясно тільки те, що за рахунок зменшення ставки, суми ПДВ зменшаться", - сказав експерт.

За його словами, введення податку з обороту можливо і не принесе в бюджет додаткові 22 млрд гривень, якщо скоротиться кількість "проміжних" постачальників в ланцюжку поставки товарів від виробника покупцеві.

Реклама:

"З іншого боку, якщо брати обсяги експорту - 71,6 млрд доларів та імпорту 86,8 млрд доларів (за 2012 рік), то надходження від податку з обороту тільки від експортно-імпортних операцій може становити 19,36 млрд гривень", - зазначив Сидоренко.

На думку експерта, найбільше скасування пільг, безумовно, вдарить по споживачах товарів, на які поширювалися пільги, адже скасування пільг збільшить ціну реалізованої продукції.

"В принципі, прийняття податку з обороту не є незаконним, адже існуючі податки в Україні встановлюються податковим кодексом. У певній мірі, не можна говорити, що податок з обороту призведе до подвійного оподаткування бізнесу, адже податки сплачуватимуться з різних об'єктів - обороту (доходів) та з прибутку", - підсумував юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!