На фондовому ринку України може бути створена мегаорганізація

Понеділок, 5 серпня 2013, 13:03

Асоціація "Українські фондові торговці" (АУФТ) затвердила рішення про проведення спільних зборів з Професійною асоціацією реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) для розгляду питання про припинення діяльності однієї з них.

У ПАРД розцінили цю ініціативу як "рейдерське захоплення", пише "Комерсант-Україна".

До розгляду ключових питань загальних зборів члени АУФТ приступили після годинного обговорення порядку денного.

Торговцям цінними паперами пропонувалося стати ініціаторами злиття з ПАРД, що має статус саморегульованої організації (СРО) з депозитарної діяльності, а також статус об'єднання професійних учасників щодо торговців.

Реклама:

АУФТ має статус СРО для торговців та об'єднання професійних учасників для депозитарної діяльності. Через таке дублювання статусів з 480 членів ПАРД 345 знаходяться у АУФТ (загальна кількість її учасників 646).

У ході виступу президент ПАРД Олексій Кий сказав присутнім, що представники асоціацій не проводили попередні переговори з питання об'єднання, а відсутність матеріалів з найбільш важливих питань "викликає побоювання".

"Оскільки ніяких пропозицій до ПАРД не надходило, консультацій не проводилося, це нагадує класичну спробу рейдерського захоплення. Статути АУФТ і ПАРД сильно різняться, що робить неможливим їх злиття", - процитував рішення ради ПАРД представник компанії "Універ-капітал" Сергій Москвін.

Після закінчення дискусії почалося голосування. З 376 зареєстрованих на зборах членів АУФТ 256 голосів (68%) підтримали пропозицію про реєстрацію СРО з депозитарної діяльності.

При цьому 262 учасника проголосували за проведення спільних з ПАРД зборів, на яких будуть розглянуті два питання: про припинення існування ПАРД як СРО з депозитарної діяльності та припинення АУФТ як СРО торговців.

Як відомо, 13 жовтня 2013 року набуває чинності частина норм закону "Про депозитарну діяльність", після чого понад 120 реєстраторів (входять в ПАРД) повинні здати свої ліцензії.

Учасники зборів, незважаючи на підтримку нового зібрання, висловили побоювання, що відмова однієї з СРО від свого статусу призведе до втрати ліцензій всіх компаній, які є в цій організації.

Членство в СРО є обов'язковим для заняття будь-якою діяльністю на фондовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!