Податок на транзакціі в ЄС може ліквідувати ринок позики цінних паперів

Понеділок, 5 серпня 2013, 11:37

Пропонований податок на фінансові транзакції в країнах Європи викликає все більше побоювань у всіх, хто так чи інакше пов'язаний з галуззю кредитування цінними паперами в регіоні.

Деякі експерти впевнені в тому, що ця галузь звалиться після введення податку, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Згідно із середніми оцінками міжнародної асоціації організацій, що займаються операціями цінними паперами (International Securities Lending Association, ISLA), сукупний обсяг подібних кредитів у Європі скоротиться на 65% після введення податку.

В результаті довгострокові власники цінних паперів, включаючи пенсійні та взаємні фонди, втратять більше 2 млрд євро з 3 млрд євро щорічної виручки від таких операцій.

Реклама:

Передбачається, що податок на фінансові транзакції змусить учасників ринку відмовитися від зайвих короткострокових операцій.

Для цього торгівля акціями та облігаціями оподатковується за ставкою 0,1%, деривативами - за ставкою 0,01%. Деякі політики стверджують, що це спосіб змусити банки розплатитися за фінансову кризу.

В даний час 11 з 17 країн єврозони, включаючи Францію і Німеччину, планують ввести подібний податок, хоча дискусії про можливість звільнення від сплати податку (наприклад, для пенсійних фондів або для операцій з держоблігаціями або акціями малих компаній) поки далекі від завершення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!