У Януковича заговорили про брак грошей у бюджеті

Субота, 31 серпня 2013, 14:09

Адміністрація президента Віктора Януковича прийшла до висновку, що через спад в економіці на тлі несприятливої ​​зовнішньої кон'юнктури бюджет не добирає заплановані податкові надходження.

Про це констатується в листі за підписом першого заступника голови президентської адміністрації Ірини Акімової, текстом якого володіє ZN.UA.

"Підсумки січня-липня 2013 свідчать, що напруженість ситуації в бюджетній сфері зростає".

При цьому наголошується, що в цілому за сім місяців поточного року доходи загального фонду держбюджету на 354,9 млн гривень, або на 0,2%, відстали від запланованого на цей період обсягу надходжень. При цьому обсяг податкових надходжень не дотягнув до плану на 3,2 млрд гривень, у той час як Нацбанк перерахував до держбюджету 12,5 млрд гривень (на 4 млрд більше запланованого на цей період обсягу).

Реклама:

Згідно з останніми опублікованими даними Держказначейства, доходи держбюджету України в січні- липні 2013 становили 189,7млрд гривень, що майже на 2% перевищує аналогічний минулорічний показник.

На тлі нинішньої динаміки ВВП (-1,1 % за підсумками першого півріччя ц.р. ) це можна було б розглядати як більш ніж прийнятний результат. Проте в законі про держбюджет закладено збільшення доходів на 5,3 % (до 363,1 млрд гривень) у порівнянні з фактичними торішніми надходженнями (344,7 млрд гривень). У той час як через надзвичайно високої частки захищених статей в основній державної фінансової кошторисі (близько 95 %) особливого простору для маневру немає.

Як наголошується в листі Акімової, в сформованих умовах основним джерелом покриття дефіциту загального фонду держбюджету, що становив за сім місяців 31,4 млрд гривень ( загалом на рік проектом основного кошторису передбачено 44,5 млрд ), стали внутрішні запозичення, що становили 69,31 млрд гривень (на 7,2 % більше плану).

У той же час , підкреслюється в листі , "приватизація держмайна , кошти від якої також є джерелом фінансування дефіциту бюджету , йде дуже повільно".

Так, станом на 1 серпня ц.р. з цього джерела до держскарбниці направлено 182,1 млн гривень , що складає лише 5,5 % планового завдання на цей період і 1,7 % - цільового показника на весь рік.

На підставі усього вищевикладеного в АП висловлюють особливу стурбованість тим фактом , що невиконання плану бюджетних надходжень ставить під загрозу реалізацію розроблених на Банковій соціальних президентських ініціатив , а також пріоритетних завдань модернізації соціальної сфери.

Так , на реалізацію соціальних ініціатив та модернізацію соціальної сфери в поточному році необхідно додатково 1,7 млрд гривень з держбюджету. А в рамках модернізації системи медичного обслуговування на реалізацію пріоритетних завдань глави держави - 1,4 млрд. Окремим президентським дорученням уряду вже було поставлено до 15 серпня ц.р. внести до парламенту законопроект, що передбачає відповідні зміни до держбюджету - 2013 .

Однак , як резюмується в листі , виконання цього завдання неможливе без пошуку та визначення нових джерел ресурсів, зокрема , впровадження заходів з розширення та легалізації бази оподаткування , підвищення ставок податків на підакцизні товари , вживання яких негативно позначається на здоров'ї громадян , посилення державного фінансового контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: