Нацбанк зафіксував зростання індексу базових галузей на 1,8%

Субота, 31 серпня 2013, 10:57

У липні продовжилося відновлення економічної активності - зростання індексу виробництва базових галузей становило 1,8% у річному вимірі.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

Як зазначається, зниження за січень-липень порівняно з відповідним періодом минулого року уповільнилося до 0,7% (-2.6% у січні-червні). Позитивними чинниками економічної динаміки  були: високий урожай зернових культур; активізація зовнішнього попиту завдяки

стабілізації економіки Єврозони; освоєння нових ринків збуту продукції української харчової промисловості; збереження високого рівня внутрішнього споживчого попиту завдяки стабільному зростанню реальних зарплат.

Реклама:

Крім того, суттєве збільшення врожайності зернових культур у поточному році (на 20,9%) сприяло зростанню обсягів виробництва сільського господарства високими темпами (14,8% за січень-липень порівняно з відповідним періодом минулого року), повідомляє регулятор.

Зокрема, обсяги рослинництва збільшилися на 25,4%, а зростання обсягів тваринництва продовжує відбуватися сталими темпами (5%). Внесок сільського господарства в приріст ІВБГ у липні становив 4,8 в. п., що також пояснюється його високою часткою в складі ІВБГ у цей період року.

З початку липня спостерігалося поступове відновлення зовнішнього попиту, що позитивно відобразилося на показниках експорто-орієнтованих галузей промисловості. У липні вперше з червня минулого року відбулося зростання обсягів виробництва металургії (на 1,6% у річному вимірі), зокрема середньодобові обсяги виробництва сталі збільшилися на 10,2% у  річному вимірі, чавуну -  на 8,3%.

За вирахуванням сезонного фактора зростання обсягів виробництва металургії за липень становило 4,5%.

Згідно із повідомленням, у липні також відбулося зростання обсягів виробництва окремих категорій  машинобудування - електричного устаткування (на 2,5% у річному вимірі) і машин та устаткування, не віднесених до інших категорій (1,8%).

Зокрема позитивна динаміка сільського  господарства стимулює виробництво сільгосптехніки - виробництво сівалок збільшилося в 4,7 раза, розпушувачів та культиваторів - у 2,8 раза. Також переорієнтація споживачів на автомобілі українського виробництва через введення імпортних мит та очікуване введення утилізаційного збору сприяли уповільненню зниження обсягів виробництва легкових автомобілів з 29% у червні в річному вимірі до 24,7% у липні. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!