"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров придумав, як звести ризики Митного союзу до нуля

П'ятниця, 30 серпня 2013, 19:04

Використовуючи механізми, передбачені СОТ, ризики Митного союзу від підписання Україною угоди з ЄС можна звести практично до нуля.

Про це написав прем'єр Микола Азаров на своїй сторінці в мережі Facebook.

Він зупинився на тих питаннях, які обговорював з прем'єром Росії у понеділок в Москві.

"У чому суть питання і в чому виражається стурбованість російської сторони у зв'язку з підписанням Угоди про зону вільної торгівлі Європейського союзу і України? Що таке зона вільної торгівлі? Це максимальне усунення торгових бар'єрів на шляху руху товарів між країнами ЄС і Україною", - зазначив Азаров.

Реклама:

"Російська сторона побоюється, що в цьому випадку європейські товари через Україну підуть до країн Митного союзу, оскільки між країнами Митного союзу і Україною також діє Договір про зону вільної торгівлі", - уточнив він.

"Чи є резон для таких побоювань? Теоретично так. А практично, використовуючи механізми, передбачені СОТ, наприклад сертифікат походження, спільні пункти митного контролю, можна ці ризики звести практично до нуля", - підсумував прем'єр.

14 серпня з'явилася інформація про те, що Росія заборонила український імпорт. Тоді митні органи РФ віднесли до групи ризику більшість українських зовнішньоторговельних операторів, ввівши повний митний огляд їхніх товарів.

20 серпня Міністерство доходів і зборів України і Федеральна митна служба Росії оголосили про закінчення торговельної війни.

Після переговорів Азарова і Медведєва перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив, що продовжувати подальші переговори про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і Митним союзом безглуздо.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!