Кабмін обмежить перехід квартир на індивідуальне опалення

П'ятниця, 30 серпня 2013, 15:08

Кабмін пропонує Раді ввести обмеження переходу квартир на індивідуальне опалення і гаряче водопостачання.

Така ініціатива закріплена в законопроекті № 3142 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг централізованого опалення та централізованого гарячого водопостачання", який був зареєстрований у парламенті 29 серпня 2013, передає "Інтерфакс-Україна".

У документі зазначено, що органи місцевого самоврядування будуть затверджувати схеми теплопостачання населених пунктів із зазначенням зон, в яких буде використовуватися або централізована, або індивідуальна системи опалення. Поки документ не схвалений за замовчуванням використовується тільки централізоване теплопостачання (якщо інше не закладено в проекті будинку).

Також автори законопроекту пропонують заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання. Відключення можна буде здійснювати тільки в тому випадку, якщо це дозволено схемою теплопостачання населеного пункту.

Реклама:

Також газопостачальним організаціям заборонять видавати техумови на підключення систем автономного теплопостачання та гарячого водопостачання, якщо перехід на них не передбачений схемою теплопостачання населеного пункту.

Більше того, уряд пропонує встановити штрафи за самовільне відключення від централізованих теплових мереж : для громадян у розмірі 20-80 неоподатковуваних податком мінімумів (340-1360 гривень), для посадових осіб - у розмірі 50-100 мінімумів (850-1700 гривень).

Штрафи для громадян за самовільне використання теплової енергії хочуть збільшити з 1-5 неоподатковуваних податком мінімумів ( 17-85 гривень) до 5-20 мінімумів (85-340 гривень), для посадових осіб - з 3-8 мінімумів (51-136) до 10-30 мінімумів (170-510 гривень).

Законопроект також передбачає застосування штрафів за недопуск представників теплопостачальних організацій до лічильників тепла і використовує тепло установкам : 20-50 мінімумів (340-850 гривень) для громадян, 30-80 мінімумів (510-1360 гривень) для посадових осіб .

У той же час уряд планує підвищити відповідальність за порушення правил користування житловими приміщеннями: самовільне перепланування і переобладнання; безгосподарне утримання; порушення правил користування інженерним обладнанням; порушення норм санітарного утримання сходових клітин, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій.

За такі правопорушення штрафи для громадян пропонується підвищити з 1-3 мінімумів (17-51 гривень) до 20-80 мінімумів (340-1360 гривень), для посадових осіб - з нинішніх 3-7 мінімумів ( 51-119 гривень ) до 50 - 100 мінімумів (850-1700 гривень).

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, яка і є автором законопроекту, вважає, що перехід квартир на автономне опалення має екологічні ризики, призводить до розбалансування централізованих систем теплопостачання і заважає диверсифікації видів палива, використовуваних для теплопостачання.

Так, підрахували фахівці відомства, перехід на автономне опалення веде до підвищення концентрації діоксиду азоту в приземному шарі атмосфери в 20 разів у порівнянні з централізованим опаленням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: