"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У трансфертному ціноутворенні багато проблем - Ernst&Young

Субота, 3 серпня 2013, 15:30

Перевірки дотримання компаніями правил трансфертного ціноутворення виявляють все більше невирішених питань, у зв'язку з чим зростає ризик нарахування пені та штрафів.

Про це йдеться в звіті компанії EY, пишуть "Вести економіка".

Згідно зі звітом, управління відповідністю правилам трансфертного ціноутворення в країнах з ринковою економікою стає все більш актуальним завданням для багатонаціональних компаній, незважаючи на те, що 74% респондентів відповіли, що в зазначених країнах у них немає фахівців з трансфертного ціноутворення на повній ставці.
 
Керівник міжнародного напрямку консультаційних послуг EY в галузі трансфертного ціноутворення Джон Гобстер, вважає, що в сучасному бізнес-середовищі все більше виникає суперечок про оподаткування.

Останнє дослідження вказує на очевидне перенесення уваги на управління ризиком в галузі трансфертного ціноутворення.

Реклама:

"Ми вважаємо, що протягом кількох наступних років це середовище залишиться непростим, а компаніям слід бути готовими до управління новими джерелами ризику, тобто мати кваліфікованих фахівців і адекватні системи в даній галузі", - зазначив він.

Майже половина респондентів дослідження (47%) повідомили, що після перевірки податковим органом трансфертної освіти у них утворився подвійний податковий тягар. 24% материнських компаній відповіли, що протягом останніх трьох років до них застосовувалися податкові санкції, при тому, що в 2010 році частка таких відповідей становила 19%, а в 2007 році - 15%.

У результаті коригування трансфертних цін 60% материнських компаній були нараховані пені.

Більше одного з кожних чотирьох респондентів (28%) відповіли, що їм доводилося звертатися за допомогою до уряду для зниження гостроти спору з податковою службою іншої країни, що в два рази більше частки таких відповідей у ​​дослідженні 2010.

Дослідження виявило труднощі компаній у підборі кадрів, здатних нейтралізувати джерела суперечок, особливо в країнах з ринковою економікою. Компанії також відзначили збільшення кількості судових спорів на 15% порівняно з усього лише 4% в 2007 році.

У групі компаній, що працюють в Бразилії, Росії, Індії, КНР чи африканських країнах, 30% відповіли, що вважають ці країни основним або другим за значенням завданням у галузі трансфертного ціноутворення. При цьому 74% респондентів відповіли, що в зазначених країнах у них немає фахівців з трансфертного ціноутворення на повній ставці.

Компанії говорять про те, що активізують роботу з виконання правил трансфертного ціноутворення.

70% загальної кількості респондентів сказали, що їхні компанії повністю відповідають вимогам трансфертного ціноутворення.

Разом з цим менше 20% компаній відповіли, що ведуть в реальному часі або на місячній основі моніторинг фінансових результатів на предмет їх відповідності принципам політики в галузі трансферного ціноутворення, що є оптимальним підходом.

Кілька респондентів відзначили застосування спеціального програмного забезпечення, що спрощує і автоматизує роботу щодо забезпечення відповідності правилам трансфертного ціноутворення.

"Дослідження переконливо показало, що компанії напружено працюють над виконанням численних і мінливих правил трансфертного ціноутворення, з тим щоб уникнути подвійного податкового тягаря. Для досягнення поставленої мети їм слід проявити ініціативу у збиранні та накопиченні документації, моніторингу змін регулювання в різних країнах, вдосконаленні технології для прискорення аналізу фінансових результатів", - заявив директор міжнародного напрямку послуг EY в галузі трансферного ціноутворення Томас Борстелл.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: