З банків Кіпру продовжують "тікати" кошти

Середа, 28 серпня 2013, 19:13

Банківська система Кіпру продовжує страждати від відтоку коштів, навіть через чотири місяці після реструктуризації.

Про це свідчать дані Європейського центрального банку, повідомляє російський портал "Вести. Економіка".

У липні банківська система втратила 1 млрд. євро, сукупний обсяг вкладів скоротився на 2,4% до 36,7 млрд. євро. Максимального значення показник досягав у травні минулого року, коли обсяг вкладів досягав 50,5 млрд. євро, відзначає видання.

Засоби виводять з банківської системи острівної держави, навіть незважаючи на заборону і контроль за рухом капіталу, встановлений владою ще у березні.

Реклама:

Для отримання допомоги від міжнародних кредиторів владі Кіпру довелося погодитися з тим, що Bank of Cyprus повинен провести реструктуризацію, в результаті якої втрати понесуть вкладники з розміром вкладу більше 100 тисяч євро.

Другий за розміром банк, Laiki, повинен буде повністю закритися, а втрати будуть компенсовані тільки власникам вкладів розміром менше 100 тисяч євро. Це вже спричинило зниження рейтингів самих банків до дефолтного рівня і зниження рейтингів Кіпру.

Загальний розмір коштів, які Кіпр повинен акумулювати сам, становить 10 млрд євро.

На Bank of Cyprus і Laiki припадає близько 80% банківського сектору Кіпру, і влада країни вже просили про перегляд вимоги для надання фінансової допомоги через те, що запланована реструктуризація заважає відновленню економіки Кіпру.

При цьому самі банки несуть великі збитки, оскільки знаходяться в стані невизначеності через тривалу реструктуризацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: