Інтернет-шахраї щомісяця крадуть у українців близько 9 мільйонів

Середа, 28 серпня 2013, 14:18

За результатами оперативно-профілактичної операції "Трикстер" всього за місяць правоохоронці отримали 593 заяви про інтернет-шахрайство, яке завдало збитків у розмірі 8,55 млн гривень.

Про це повідомив начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Максим Литвинов, пише "Дело".

Як повідомляється, третина кіберзлочинів в Україні, скоєних протягом 2012 року - першого півріччя 2013 становить шахрайство.

Всього за червень цього року інтернет-шахрайство завдало громадянам України близько 9 млн грн збитків. У свою чергу розкриваність становить 50%, йдеться в повідомленні.

Реклама:

За результатами оперативно-профілактичної операції "Трикстер" всього за місяць (з 1 по 30 червня 2013 року) правоохоронці отримали 593 заяви про інтернет-шахрайстві, який завдав збитки у розмірі 8,55 млн гривень, з яких 3,27 млн вже відшкодовано.

За перше півріччя 2013 було зареєстровано близько двох тисяч випадків кіберзлочинів.

"Протягом 2012 зареєстровано 2011 злочинів, скоєних з використанням високих технологій. За перше півріччя 2013 року в ЕРДР внесено 1878 заяв та повідомлень про злочини даної категорії", - повідомив Литвинов.

За його словами, зараз спостерігається тенденція зростання кількості таких кримінальних правопорушень.

Так, зловмисники все частіше використовують електронні системи інтернет-розрахунків, які непідконтрольні системі державного фінансового моніторингу і дають можливість створювати електронний гаманець, вказуючи вигадані дані і управляти їм дистанційно. Саме це і ускладнює розслідування таких злочинів.

У МВС вважають, що запобігти шахрайство в інтернеті може тільки уважність громадян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!