"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Apple і Google послаблюють санкції щодо Ірану

Вівторок, 27 серпня 2013, 18:17

Google повідомила Android-розробників про те, що ті можуть почати пропонувати безкоштовні програми на території Ірану, одночасно з цим Apple зняла з Ірану обмеження, пов'язані з дистрибуцією її продуктів.

Про це йдеться в повідомленні компанії, передає CyberSecurity.ru.

У повідомленні Google в соціальній мережі Google + сказано, що розробники вже з сьогоднішнього дня можуть пропонувати безкоштовні програми для Ірану.

Експерти вважають, що дане рішення, ймовірно, пов'язано з травневим рішенням США з ослаблення санкцій на іранський експорт низки споживчих продуктів, зокрема побутових комунікаційних пристроїв і програмного забезпечення.

Реклама:

Нагадаємо, що експорт американських хайтек-рішень в Іран був заблокований з 1990х років, але напередодні останніх президентських виборів у країні, США вирішили послабити режим санкцій.

Втім, експорт обладнання для потреб іранських держустанов і раніше заборонений. Зняття режиму санкцій йде тільки для приватних громадян, а також класу рішень для "забезпечення персональних комунікацій", зокрема кінцевих програм для роботи з миттєвими повідомленнями, соцмережами, електронною поштою, чатами, обміном фото і відео.

З іншого боку США як і раніше забороняють ввезення з Іран своїх супутникових телефонів, комп'ютерів, устаткування для побудови комп'ютерних СТЕТ, VPN-мереж і засоби організації VoIP.

У Google говорять, що компанія знімає санкції лише щодо безкоштовних додатків. Платні додатки або програми, що передбачають вбудовані покупки все ще заборонені.

В Apple дозволили поставку в Іран своє програмне забезпечення, а також продуктів iPhone, iPad і Mac.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!