"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держборг США через 1,5 місяця досягне критичної межі

Вівторок, 27 серпня 2013, 13:19

США досягнуть свого ліміту запозичення до середини жовтня і, ймовірно, будуть не в змозі фінансувати всі витрати федерального бюджету.

Про це попередило Міністерство фінансів США, повідомляє агентство УНІАН з посиланням на Вести.ru.

"Конгрес повинен діяти якомога швидше, щоб захистити кредитоспроможність Америки", - сказав міністр фінансів Джек Лью в листі до спікера палати представників Джона Бейнера.

Він попередив, що бездіяльність незабаром може завдати "непоправної шкоди" економіці США.

Реклама:

Чиновники в уряді та економісти очікували досягнення стелі держборгу в 16,69 трильйона дол. цієї осені, але середина жовтня - це більш ранній термін, ніж очікувалося. Ця новина означає, що конгрес готується ще до одного "бою", в якому буде вирішуватися питання про підвищення ліміту державних запозичень.

Лью зазначив, що після досягнення межі боргу можна буде здійснювати витрати тільки по 80 статтям на місяць, включаючи зарплати військовим і виплати за соціальним забезпеченням, залишок грошових коштів на цей момент становить близько 50 млрд. дол.

Голова казначейства заявив, що не можна точно визначити, коли відомство вичерпає ці кошти.

"Дійсно, такий сценарій може підірвати фінансові ринки і призвести до значних збоїв у нашій економіці", - написав він.

Республіканці продовжують наполягати на своєму і вимагають значного скорочення витрат в обмін на підвищення стелі держборгу. Але Білий дім не збирається вести переговори з цього приводу, тому закликав законодавців вирішити питання якнайскоріше.

Президент хоче збільшити інвестиції і стверджує, що стимулюватиме економічне зростання, а республіканці хочуть скоротити витрати і спробувати змусити адміністрацію Білого дому скоротити частину витрат, зокрема на охорону здоров'я.

Примітно, що Лью намагається переконати республіканців у тому, що підвищення стелі держборгу не пов'язане з державними витратами.

"Продовження можливості залучення позик не збільшує витрати, а просто дозволяє оплачувати витрати, затверджені конгресом раніше", - зазначив він.

Як відомо, у 2011 році складність переговорів коштувала США вищого рейтингу від агентства S&P. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!