"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна просить у Росії два мільярди на безеперебійний транзит газу

Вівторок, 27 серпня 2013, 10:06

Україна погодилася створити запаси газу, необхідні для гарантування безперебійних поставок до країн ЄС за умови, якщо Москва надасть на ці цілі безвідсотковий кредит у розмірі 2 млрд. доларів.

Як повідомляє "Комерсант-Україна", Київ і Москва почали переговори про збільшення обсягів закачування газу в підземні сховища (ПСГ).

Про це виданню розповіли два високопоставлених джерела в "Газпромі" і українському Міненерго.

Досі Україна заявляла, що закачає тільки необхідні їй 14 мільярдів кубометрів в ПСГ. Російська монополія вимагала збільшити цей обсяг до 19 мільярдів кубометрів для забезпечення безперебійного транзиту в ЄС.

Реклама:

"Ми не хочемо повторення ситуації 2009 і 2011 років, коли нас звинуватили в тому, що ЄС недоотримав російський газ. Насправді, це "Газпром" знизив обсяги прокачування, але довести це ми не змогли - наша газотранспортна система досі не всюди обладнана лічильниками, які б показали, скільки газу зайшло з території Росії", - пояснив співрозмовник в Міненерго.

Зараз Україна запропонувала "Газпрому" два варіанти врегулювання проблеми.

"Перший - ми можемо дозволити зберігати в підземних газосховищах резервний об'єм газу, не стягуючи плату за його підйом. Другий - ми купимо цей газ, але тільки за умови, якщо "Газпром" або Газпромбанк нададуть безвідсотковий кредит на його закупівлю і продовжать вже отримані раніше кредити", - сказало джерело в Міненерго.

Від першого із запропонованих варіантів "Газпром" відмовився. Джерело в російській монополії підтвердило, що варіант закачування газу за рахунок кредиту Газпромбанку зараз розглядається.

На купівлю 5 мільярдів кубометрів газу необхідно близько 2 мільярдів доларів. Таку ж суму минулого року Газпромбанк виділяв "Нафтогазу", але під 8,5% річних з погашенням 24 червня 2013 року.

Можливість надання безвідсоткового кредиту джерело в "Газпромі" не стало коментувати, термін погашення торішнього кредиту в банку вже погодилися продовжити за умови його додаткового забезпечення держгарантіями. У зв'язку з цим Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект N2476 про поправки до держбюджету.

Формування запасу обсягом 4-5 млрд. кубометрів газу для підстраховки споживачів газу з ЄС на випадок дуже холодної зими зазвичай здійснював НАК "Нафтогаз України". Але цього року в Міненерго заявили, що відмовляються від такої практики, і якщо у "Газпрому" є бажання, він може закупити газ за свій рахунок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: