"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бразилія витратить 60 мільярдів на боротьбу з девальвацією

П'ятниця, 23 серпня 2013, 14:44

Центробанк Бразилії оголосив про програму надання доларової ліквідності національній фінансовій системі.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на The Wall Street Journal.

Як повідомляється, програма передбачає вливання як мінімум 60 мільярдів доларів для підтримки курсу реала, різко знизилася останнім часом.

Згідно з планом, ЦБ буде пропонувати близько 3 мільярдів доларів щотижня у вигляді короткострокових кредитів і свопів. Перший аукціон пройде вже 23 серпня.

Реклама:

Рішення про доларові вливання було прийнято після зустрічі президента країни Ділми Руссефф з міністром фінансів і головою ЦБ. Незадовго до цього реал звалився в ході торгів 21 серпня до 2,4543 реала за долар, що стало мінімумом за чотири роки. C початку року він подешевшав на 18,5%.

В останні тижні валюти багатьох країн, що розвиваються зазнали збитків, що було пов'язано із заявою ФРС США про згортання програми антикризового стимулювання. Реал впав сильніше інших, оскільки Бразилія демонструє особливо слабкі показники економічного зростання в порівнянні з іншими великими економіками, що розвиваються.

У першому кварталі ВВП країни зріс всього на 0,7%. Дефіцит торгового балансу при цьому становив 3% ВВП, що зробило додатковий тиск на національну грошову одиницю.

Бразилія до сьогоднішнього дня не вливала долари з резервів у фінансову систему. Замість цього ЦБ намагався страхувати фінансові інститути країни за допомогою номінованих в реалах свопи. Вони представляли собою ставки на зміну курсу валюти: у разі, якщо він падає нижче певної позначки, то кредитна організація отримує гроші від ЦБ, в іншому випадку фіксовану суму платить комерційний банк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: