"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ закликав банкірів "стримати" зростання комісійних витрат

П'ятниця, 23 серпня 2013, 10:09

Національний банк закликав Незалежну асоціацію банків опрацювати можливість недопущення зростання комісійних витрат клієнтів банків під час переказу коштів після набуття чинності обмеження готівкових операцій на рівні 150 тисяч гривень.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку, передає "Інтерфакс-Україна".

"НБУ направив листа НАБУ з пропозицією спільно з банками України опрацювати можливість оптимізації структури доходів і недопущення додаткового фінансового навантаження на фізичних осіб у частині сплати сум комісійної винагороди банку за переказ коштів", - йдеться у повідомленні.

Водночас у повідомленні констатується, що, відповідно до частини 12 статті 47 закону України про банківську діяльність, кредитно-фінансові установи самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги. Крім того, стаття 53 цього закону забороняє банкам встановлювати процентні ставки та комісійні винагороди на рівні, нижчому за собівартість банківських послуг у цьому банку.

Реклама:

"На наш погляд, витрати в частині сплати комісійних за операціями з переказу коштів через банк не повинні бути для покупців дорожчими, ніж витрати з проведення операцій із готівкою, тому що здійснення таких операцій є абсолютно стандартним і належить до звичайних банківських операцій", - наголошується в повідомленні центрального банку.

Як повідомлялося, НБУ 6 червня ухвалив рішення обмежити готівкові операції сумою 150 тис гривень з 1 вересня 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!