Microsoft запідозрили у російських відкатах

Четвер, 22 серпня 2013, 11:06

Влада США, яка раніше запідозрила Microsoft в дачі хабарів в декількох країнах, розширює своє розслідування відносно корпорації.

Про це пише CyberSecurity.ru.

Як стало відомо, американські слідчі запідозрили Microsoft в дачі хабарів в Росії, а також у п'яти інших країнах. Слідство заявляє, що Microsoft давала відкати в обмін на масштабні і вигідні контракти в російських держструктурах.

Відомо, що крім Росії випадки дачі хабарів з боку Microsoft також розслідуються в Пакистані, Румунії, Італії та ще кількох неназваних країнах.

Реклама:

Зазначимо, що розслідування ведуть американські слідчі, тоді як у РФ проти Microsoft за даним фактом не ведеться слідчих заходів.

Джерела, знайомі з ходом справи, кажуть, що Мін'юст США почав розслідування відносно Microsoft ще на початку серпня, але перші результати показали, що масштаби протизаконної діяльності тут ширше, ніж спочатку вважалося.

Слід зазначити, що поки жодна зі сторін не дає офіційних коментарів з приводу даного процесу. Ряд джерел повідомляють, що стосовно Росії мова може йти про дачу хабарів не з боку самої Microsoft, а з боку одного з її російських великих партнерів, який спеціалізується на постачанні програмного забезпечення в держструктури.

Інсайдери кажуть, що партнера Microsoft зобов'язали дати хабар за отримання вигідного контракту на постачання софта в одну з держкомпаній.

Також джерела кажуть, що за сумою хабарів масштаби діяльності в Росії є найбільшими серед інших п'яти країн.

Наприклад, в Пакистані незаконна діяльність зводиться до того, що консалтингова компанія, що працює на місцевому ринку від особи Microsoft, за перемогу в тендері оплатила 5-денну поїздку до Єгипту одного з пакистанських чиновників з дружиною.

Що стосується Росії, що тут зафіксований американським слідством випадок відкату за участю Microsoft або її партнера був зафіксований близько восьми місяців тому.

Слід зазначити, що найчастіше в США починаються розслідування за фактом дачі хабарів американськими компаніями за межами США, але вони так і завершуються без офіційних звинувачень, крім того, якщо в Росії йдеться про 100% російському партнері Microsoft, то Мін'юст США теж нічого не зможе зробити.

Нагадаємо, що в США з 1977 року діє закон "Про іноземну корупцію", який забороняє американським компаніям давати хабарі навіть за межами США. Якщо факт хабара буде встановлений, то американську компанію чекає судовий процес у самих Штатах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!