"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ставицького хочуть зробити з "Газ України" єдиного постачальника теплоенергiї

Середа, 21 серпня 2013, 11:22

Мiнiстерство енергетики та вугiльної промисловостi пропонує створити на базi ДК "Газ України" - дочiрнього пiдприємства НАК "Нафтогаз України" - єдиного постачальника теплової енергiї.

Про це йдеться в законопроекті "Про проведення експерименту у сферi теплопостачання на базi ДК "Газ України", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Проведення такого експерименту передбачається до 15 жовтня 2015 року.

"Газ України" реалiзовуватиме теплогенерувальним пiдприємствам природний газ iз ресурсiв НАК "Нафтогаз України" i продаватиме теплову енергiю теплопостачальним органiзацiям, якi її вiдпускатимуть споживачам.

Реклама:

При цьому органiзацiї, що займаються транспортуванням теплоенергiї, будуть вiдшкодовувати єдиному постачальнику збитки, що виникли унаслiдок понаднормових втрат теплової енергiї пiд час її транспортування.

Цiни на наданий теплогенерувальним пiдприємствам природний газ ДК "Газ України" встановлює НКРЕ, а цiни на вироблену теплоенергiю встановлюються Нацкомпослуг та НКРЕ.

Для проведення розрахункiв за теплову енергiю в рамках цього експерименту єдиний постачальник вiдкриває в установах уповноваженого банку поточнi рахунки зi спецiальним режимом використання.

Споживачi, якi отримують комунальнi послуги або купують теплову енергiю в рамках реалiзацiї експерименту, вносять плату за наданi послуги виключно на такi рахунки. У разi перерахування споживачами коштiв на iншi рахунки, одержувачi мають повернути цi кошти за заявою споживача або за власною iнiцiативою в триденний термiн з моменту їх отримання.

Порядок теплопостачання та механiзм розрахункiв за природний газ та теплову енергiю в рамках експерименту встановлює Кабiнет мiнiстрiв.

Згiдно з документом, проведення такого експерименту надасть можливiсть стабiлiзувати фiнансове становище пiдприємств теплоенергетики, створить умови для реконструкцiї та модернiзацiї об'єктiв теплопостачання, ефективного використання енергоносiїв, а також знизить енергозалежнiсть держави вiд iноземних постачальникiв енергоресурсiв.

Ранiше НАК "Нафтогаз України" повiдомила, що борги пiдприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за наданий пiдприємствами держхолдингу природний газ станом на 10 серпня перевищили 17,4 млрд. грн. Зокрема борги теплопостачальних пiдприємств за наданий у 2013 роцi газ становлять близько 8 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!