Французи скаржаться, що українці відмивають гроші через вино

Вівторок, 20 серпня 2013, 14:55

 Французьке агентство з боротьби з відмиванням грошей Tracfin стурбоване випадками продажу виноградників іноземним інвесторам.

У більшості випадків покупцями виступають компанії, зареєстровані в податкових гаванях і належать російським або китайським підприємцям, пише Комерсант-Україна.

Управління розвідки та протидії підпільним фінансовим схемами (Tracfin) Франції випустило звіт за 2012 рік, в якому висловлюються побоювання щодо іноземних інвестицій у французькі виноградники.

Зокрема, агентство підозрює, що покупка виноградників використовується російськими, китайськими та українськими бізнесменами з метою подальшого відмивання грошей.

Tracfin щорічно отримує тисячі скарг і запитів з підозрами на відмивання грошей.

Аналіз запитів за минулий рік показав, що кількість звернень в агентство, пов'язаних з інвестиціями у французькі виноградники з боку іноземних підприємців, різко виросло, пише видання.

Збільшенню іноземних власників виноградників у Франції багато в чому сприяє не найкраща економічна ситуація для французьких виноробів. За останній час попит на вина в країні впав, а витрати на виробництво і вартість 1 га землі помітно виросли. Зате в країнах, що розвиваються, зокрема в Китаї, намітилося зростання попиту на французьке вино.

Однак іноземних інвесторів приваблюють не тільки самі вина. Як стверджує Tracfin, багато компаній, які викуповують виноградники Франції, зареєстровані в офшорних зонах і, можливо, використовуються для відмивання грошей.

"Компанії використовують складні багаторівневі юридичні схеми і розташовуються в країнах податкового раю", - йдеться в доповіді агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!