Євросоюз вважає неприйнятними погрози Росії

Вівторок, 20 серпня 2013, 14:38

Європейський Союз називає неприйнятними будь-якi економiчнi загрози з боку Росiї на адресу України, пов'язанi з можливим пiдписанням угоди про асоцiацiю з ЄС.

Про це йдеться в коментарi представника Європейської Комiсiї Джона Кленсi (John Clancy) агентству "Iнтерфакс-Україна", переданому у вiвторок у Брюсселi.

Представник ЄК поставив пiд сумнiв пiдстави Росiї щодо обмеження українських товарiв. "ЄС хотiв би зазначити, що, незважаючи на численнi двостороннi подразники в торгiвлi з Україною, спрощення торгiвлi для української продукцiї справдi можливе й застосовується навiть для чутливих продуктiв, як це показали останнi списки українських господарств для експорту яєць i птицi на ринок ЄС. У зв'язку з цим ЄС ставить пiд сумнiв пiдстави для Росiї щодо обмеження експорту українського товару", - заявив вiн.

Крiм, того, Кленсi знову озвучив позицiю Євросоюзу, який "вважає принципово важливим, що переговори з ЄС щодо зони вiльної торгiвлi не завадять Українi розвивати конструктивнi вiдносини з Митним союзом i Євразiйським економiчним регiоном, доки цi вiдносини базуються на засадах i правилах СОТ i доки це не суперечить майбутнiй зонi вiльної торгiвлi Україна-ЄС (українське торговельне законодавство наближене до законодавства ЄС)".

Реклама:

"Отже, на думку ЄС, будь-яка економiчна загроза з боку Росiї, спрямована проти України й пов'язана з можливим пiдписанням країною угоди про асоцiацiю з ЄС, є неприйнятною", - заявив вiн.

Представник Єврокомiсiї також звернув увагу на те, що в контекстi зони вiльної торгiвлi Росiя - Україна (СНД), товари ЄС, що експортуються в Україну через майбутню зону вiльної торгiвлi, не зможуть претендувати на пiльги при експортi з України до Росiї, вiдповiдно до митних правил (правила походження).

"Отже, пiдписання угоди про вiльну торгiвлю з третьою країною не може бути використане як виправдання для жорсткостi митних процедур", - пояснює Дж.Кленсi. "ЄС, як i ранiше, твердо прихильний пiдписанню угоди про асоцiацiю та зону вiльної торгiвлi за умови, що є рiшучi дiї та вiдчутний прогрес iз боку України в планi виконання необхiдних умов, визначених у грудневих висновках Ради ЄС 2012 року, можливо, пiд час самiту Схiдного партнерства в листопадi. ЄС також закликає Україну докласти всiх зусиль для вирiшення поточних проблем у сферi торгiвлi та зробити свiй внесок у створення сприятливих умов для їх вирiшення. ЄС продовжуватиме спостерiгати за ситуацiєю i пiдтримуватиме регулярний дiалог на вiдповiдному рiвнi з усiма зацiкавленими сторонами", - запевнив вiн.

При цьому представник ЄК зазначив, що ЄС наразi має торговельнi проблеми i з Росiєю, i з Україною. "ЄС очiкує, що вирiшення цих проблем з обома партнерами буде швидким, у суворiй вiдповiдностi до букви й духу зобов'язань України та Росiї в рамках СОТ", - наголосив Дж.Кленсi.

Як повiдомлялося, 16 серпня з'явилася перша реакцiя Європейської Комiсiї на торговельний конфлiкт Києва та Москви, коли представник Єврокомiсiї з питань торгiвлi закликав Україну та Росiю вирiшити торговельнi суперечки якнайшвидше вiдповiдно до правил i зобов'язань, прийнятих у рамках СОТ, зокрема, шляхом дотримання принципу вiльного обiгу товарiв i послуг.

"Європейська Комiсiя закликає обох партнерiв знайти якнайшвидше вирiшення цiєї проблеми й наголошує на необхiдностi для обох сторiн працювати спiльно, щоб разом вирiшити це торговельне питання в повнiй вiдповiдностi до правил i зобов'язань СОТ", - заявив Кленсi.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!