"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк зареєстрував банківську групу Ахметова

П'ятниця, 2 серпня 2013, 09:10

В банківську групу ПУМБ, створену в середині липня 2013 року, увійшли два банки, п'ять страхових і одна інвестиційна компанія.

Незважаючи на те що положення про ідентифікацію банківських груп Нацбанк прийняв ще рік тому, фінансові установи об'єднуватися не поспішають, пише "Комерсант-Україна".

Стало відомо про створення банківської групи ПУМБ, до якої увійшли ПУМБ, Банк Ренесанс Капітал, інвестиційна компанія "Тесера Капітал", страхові компанія "Аска", "Аско Донбас Північний", "Аска-Життя", "Іллічівська", страхове товариство "Іллічівське".

Відповідне рішення №501 комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків ухвалила 19 липня 2013 року.

Реклама:

Тепер ПУМБ буде щоквартально звітувати про фінансові результати роботи всієї групи: до кінця 2013 року звітність здійснюватиметься в тестовому режимі, а з 2014 року - на регулярній основі, повідомили в банку.

Відповідно до закону, банківська група може складатися з материнського банку, його українських та іноземних дочірніх або асоційованих фінансових установ.

"Теоретично створення банківських груп дозволить регулятору поліпшити нагляд за банківськими установами: до груп встановлені більш жорсткі нормативи", - пояснив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

Нацбанк зможе запобігти виведенню коштів з банку, обмеживши розмір фінансування, виданого пов'язаним структурам.

"Крім того, це підвищить прозорість ринку: учасники будуть бачити, які компанії входять до групи, які у них є спільні проекти та які ризики вони несуть", - говорить член керуючого комітету GARP Вадим Березовик.

Як відомо, ПУМБ, що входить до групи найбільших банків, контролюється компанією СКМ Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!