"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова планують й надалі зменшувати поставки газу з Росії

Понеділок, 19 серпня 2013, 15:42

"Нафтогаз", що скоротив у цьому році імпорт дорогого російського газу на 30%, планує і надалі зменшувати поставки з Росії, подвоївши в 2014 році закупівлі в Європі.

Про це сказав міністр енергетики Едуард Ставицький в інтерв'ю "Рейтер".

"Я думаю, що це (імпорт з Європи) буде близько 2-2,5 мільярда кубічних метрів газу за підсумками на 1 січня 2014 року, в 2014 році - не менше 5 мільярдів за тими планами і заявками, які я вже бачу", - сказав Ставицький.

За його словами, очікується, що середня ціна європейського газу, що поставляється в рамках річного контракту з німецькою компанією RWE, за період з вересня 2012 року до вересня 2013 становитиме 385 доларів за 1 тис кубометрів.

Реклама:

"Нафтогаз" у цей же період платить своєму основному постачальнику - російському "Газпрому" понад 400 доларів за 1 тис кубометрів.

"Технічно ми на сьогодні можемо забезпечити (імпорт) 6,5 млрд кубометрів (на рік)", - сказав Ставицький.

З часом Україна розраховує продовжити знижувати залежність від російського палива за рахунок зрідженого газу (ЗПГ), який хоче отримувати танкерами по Чорному морю, а також за рахунок освоєння родовищ на морському шельфі й видобутку сланцевого газу.

За словами Ставицького, через плавучий термінал, який Україна планує орендувати у американської компанії Excelerate Energy, можна буде отримати близько 5 мільярдів кубометрів палива на рік.

Міністр сказав, що Туреччина, яка раніше загрожувала заблокувати свої протоки для проходу танкерів у Чорне море, пом'якшила свою позицію.

"Це не за рахунок нас, а за рахунок тих, хто хоче постачати (газ), ці компанії ведуть переговори", - сказав Ставицький.

За словами міністра, зараз Україна близька до підписання ще двох угод з великими міжнародними компаніями. Місцеві ради на заході країни повинні на цьому тижні розглянути проект угоди з Chevron на розробку Олеського родовища сланцевого газу.

"Ми хочемо добувати 8-10 мільярдів (кубометрів газу) щодо Юзівської площі і 3-5 по Олеській", - сказав Ставицький.

Але Ставицький заявив, що Україна все ще сподівається знайти компромісне рішення з Росією на найближчі роки, використовуючи свої нові ресурси в якості важеля.

"На сьогоднішній день ми не можемо повністю відмовитися від постачань з Росії, навіть якщо б ми цього хотіли", - сказав Ставицький.

"Нам здається, що наші партнери не зовсім розуміють наш настрій і наші рішучі дії щодо диверсифікації (поставок), і тому вони живуть сьогоднішнім днем".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: