У Азарова схвалили концепцію державної підтримки експорту

Субота, 17 серпня 2013, 10:22

Уряд схвалив концепцію створення системи державної підтримки експорту України.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні № 586-р прийнято Кабміном 1 серпня 2013 року, повідомляє Урядовий портал.

Як зазначається, важливою складовою успішної інтеграції України у світовий економічний простір є створення системи державної підтримки експорту та сприятливих умов для вітчизняних виробників конкурентоспроможної продукції на зовнішньому ринку.

На даний час Україна здійснює зовнішньоторговельні операції з партнерами з-понад 200 країн світу, зокрема з країнами СНД, ЄС, Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Африканського регіону, Близького та Середнього Сходу, Північної та Латинської Америки.

Реклама:

Зовнішня торгівля України наприкінці 2008 і у 2009 році розвивалась у складних умовах фінансово-економічної кризи, яка наявно продемонструвала ряд проблем, що існують у сфері вітчизняної експортної діяльності.

Загальне падіння обсягу експорту товарів та послуг у 2009 році порівняно з попереднім роком становило 1,6 раза. Так, обсяги експорту продукції вітчизняного металургійного комплексу знизилися у 2,2 раза; мінеральних продуктів - в 1,8 раза; хімічної та пов’язаної з нею галузей промисловості - в 2 рази, агропромислового комплексу та харчової промисловості - на 12,1%.

У 2010 році обсяг експорту товарів та послуг зріс порівняно з 2009 роком на 27,9%, а у 2011 році - на 30% порівняно з попереднім роком.

За підсумками I кварталу 2013 р. обсяг експорту товарів та послуг знизився на 1,3% порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

Незбалансованість експорту України, в якому переважає продукція з низьким ступенем переробки, потребує з боку держави  впровадження нових підходів до створення національної експортної політики, спрямованої на диверсифікацію експорту та збільшення в його структурі товарів з високою доданою вартістю.

Актуальними проблемами, що заважають повною мірою реалізувати експортний потенціал України, є низька конкурентоспроможність вітчизняної продукції, відсутність механізму ефективного впровадження новітніх технологій та дієвої системи державної підтримки експортерів.

"Метою концепції є створення в Україні дієвої інтегрованої системи державної підтримки експорту, яка сприятиме успішній інтеграції вітчизняної економіки у світовий економічний простір",  - йдеться у повідомленні.

Реалізувати Концепцію передбачається протягом 2013-2015 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: